Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Escherichia Coli je bakterie, která se běžně vyskytuje v trávicím traktu lidí a je potřebná pro správný průběh trávicích procesů. Rozeznáváme několik kmenů této bakterie. Některé z nich mohou být za určitých podmínek, jako je například oslabení organismu, pro lidské zdraví nebezpečné. Potraviny mohou být nakaženy lidmi, kteří vylučují nebezpečné kmeny E. Coli a podílejí se na výrobě nebo distribuci potravin či pokrmů.

K onemocnění může dojít především po konzumaci infikovaných hotových jídel, která byla ponechána delší dobu při pokojové teplotě. Projevy onemocnění jsou různé, dle typu kmene bakterie. Nejzávažnějším projevem je těžký zánět střeva doprovázený krvavými průjmy a hemolyticko-ureický syndrom, který je hlavní příčinou akutního selhání ledvin u dětí do pěti let. Ochrana před infekcí spočívá především v dodržování základních hygienických pravidel.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Salmonelóza, Kampylobakterióza, Listerióza, Toxoplazmóza, Stafylokoková enterotoxikóza, Břišní tyfus, Hygienické zásady zacházení s potravinami

Aktualizováno: 16. září 2013