Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Alergie na lepek je nežádoucí reakce imunitního systému na přítomnost lepku v těle. Tato reakce je rychlá a většinou se projevuje potížemi v trávicím ústrojí (křeče, nevolnost, nadýmání, průjem). Při alergické reakci na lepek nebývá poškozena sliznice tenkého střeva, jako tomu je u celiakie (nesnášenlivosti lepku). Stejně jako u jiných forem alergie i zde je nutné vyvarovat se kontaktu s alergenem, tedy vyloučit lepek ze stravy. Ještě před nasazením diety je však nutné provést lékařské vyšetření a určit, zda se jedná o celiakii, či alergii na lepek.

Upozornění: celiakie nerovná se alergie na lepek!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Přítomnost lepku v konzumované stravě způsobuje tvorbu protilátek proti buňkám tenkého střeva, vzniká zánětlivý stav a dochází k postupnému ničení střevní sliznice. Mezi typické příznaky celiakie patří průjem, u některých naopak zácpa, snížená chuť k jídlu, nadýmání, křeče v břiše nebo úbytek tělesné hmotnosti. Kromě zažívacích problémů se může celiakie projevovat i mimostřevními potížemi – kožní problémy, řídnutí kostí, afty, porucha skloviny, bolest kloubů, únava, psychické problémy a další. Celiakie se může objevit v kterémkoli věku. V současné době existuje pouze jediná účinná léčba celiakie – bezlepková dieta. 

Upozornění: celiakie nerovná se alergie na lepek!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Alergie na lepek, Lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Lepek neboli gluten je směs bílkovin obsažených v povrchové části některých obilných zrn. Lepek se vyskytuje v pšenici, ječmeni, žitu a ve všech výrobcích z nich vyrobených (pečivo, cukrářské výrobky, knedlíky, těstoviny, kaše apod). Za rozporuplnou plodinu se v souvislosti s lepkem a celiakií považuje oves. Některá doporučení oves při bezlepkové dietě vylučují, jiné ne. Hlavní je vždy individuální stav a snášenlivost dotyčného. U některých osob může být lepek příčinou vzniku autoimunitního onemocnění zvaného celiakie. V takovém případě je jedinou možnou léčbou lepek ze stravy zcela vyloučit a celoživotně dodržovat bezlepkovou dietu.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Celiakie, Alergie na lepek, Bezlepková dieta

Aktualizováno: 16. září 2013

Oves patří mezi nejvýživnější obiloviny. Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, vitamin E, některé vitaminy skupiny B, vápník a železo. Čistá ovesná mouka neobsahuje lepek, tudíž je možné ji zařadit do bezlepkové diety. Kvůli možné kontaminaci ovsa pšenicí a dalšími obilovinami ale nemusí být oves při celiakii tolerován a vše záleží na individuální snášenlivosti nemocného. Na trhu se oves vyskytuje v různých podobách – ovesné vločky, mouka, šrot. Ovesné vločky jsou asi nejznámější jako součást snídaňových cereálií nebo jako ovesná kaše. Tu lze dnes koupit i v instantní formě. Z ovesné mouky se připravují různé druhy sladkého i slaného pečiva (u kvašeného chleba je ale zapotřebí přidat trošku pšeničné mouky). Ovesný šrot lze přimíchat do pečiva, jogurtu a dalších potravin a navýšit tak celkový obsah vlákniny. Na trhu je možno koupit i ovesné nápoje, které neobsahují mléčnou bílkovinu a laktózu a mohou do značné míry nahrazovat kravské mléko.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Vláknina, Vitamin E, Vitaminy skupiny B, Vápník, Železo, Lepek, Bezlepková dieta, Celiakie

Aktualizováno: 16. září 2013