Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Celulóza je nejrozšířenější organickou látkou v přírodě, patřící do skupiny polysacharidů. Její nevětvené řetězce jsou složeny pouze z glukózových jednotek a tvoří stěnu rostlinných buněk. Vlákna bavlníku představují téměř čistou celulózu, zatímco technická celulóza se získává ze dřeva. Celulóza je nerozpustná ve vodě a pro člověka a většinu živočichů nestravitelná, protože nemají příslušné štěpící enzymy. Přestože z ní tělo nezískává energii, ani jiné látky, měla by být celulóza součástí vyváženého jídelníčku (jako vláknina). Čistá celulóza se uplatňuje ve zdravotnictví jako obvazová vata, dále je používána v textilním a papírenském průmyslu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Glukóza, Energie, Vláknina, Beta-glukany

Aktualizováno: 16. září 2013

Inulin patří do skupiny nestravitelných polysacharidů (vlákniny). Svým pozitivním vlivem na lidské zdraví je také řazen do skupiny prebiotik. Jako součást stravy přejde inulin bez větších změn až do tlustého střeva, kde se stává zdrojem živin pro střevní bakterie. Dochází tak ke zlepšení celkového trávení, k podpoře imunity lidského organismu, je regulována hladina cholesterolu v krvi. Prebiotika včetně inulinu dále působí preventivně proti infekčním průjmům. U citlivých osob se občas může vyskytnout nežádoucí alergická reakce. Hlavními zdroji inulinu jsou zelenina, ovoce a cereální výrobky. Průmyslově se inulin získává z kořene čekanky a používá se ve formě bílého prášku bez chuti a zápachu.

Upozornění: neplést pojmy inulin (vláknina) a inzulin (hormon slinivky břišní)!

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Vláknina, Prebiotika, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Laktóza je zástupce skupiny disacharidů. Je složena ze dvou cukerných jednotek – z glukózy a galaktózy. Oproti sacharóze má laktóza podstatně nižší sladivost. Laktóza představuje hlavní cukr mléka a nekvašených mléčných výrobků. Ve farmaceutickém průmyslu se laktóza používá jako pomocná látka léčiv. V lidském těle je laktóza zpracována pomocí enzymu laktázy. Některé osoby mohou mít tohoto enzymu nedostatek, což je příčinou vzniku laktózové intolerance (nesnášenlivosti). Syntetickým derivátem laktózy je laktulóza. V trávicím traktu se laktulóza nevstřebává a funguje podobně jako vláknina (podporuje funkci střev a růst žádoucích střevních bakterií). V lékařství se uplatňuje při léčbě zácpy, některých jaterních a střevních onemocnění.

Upozornění: neplést si laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka!

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Glukóza, Sacharóza, Vláknina, Laktózová intolerance, Alergie na bílkovinu kravského mléka

Aktualizováno: 16. září 2013

Produkty, které obsahují probiotickou kulturu (bakterie mléčného kysání, kvasinky) spolu s prebiotickými látkami (vláknina), jsou nazývány synbiotika. Jedná se například o jogurt s obsahem probiotických bakterií a prebiotickou oligorfuktózou. Jejich význam spočívá v podpoře růstu mikroorganismů již v samotném produktu.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Probiotika, Prebiotika, Vláknina, Jogurt

Aktualizováno: 16. září 2013

Vláknina je významnou složkou lidské stravy. Jedná se o soubor chemických látek, které se přirozeně vyskytují v potravě a které lidské tělo nedokáže strávit. Patří sem celulóza, hemicelulózy, pektin, inulin, gumy, slizy apod. Hlavní zdroje vlákniny jsou zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny a další. Příjem vlákniny působí jako prevence zubního kazu, vyvolává pocit sytosti, působí proti zácpě a jejím komplikacím, podporuje funkci střev, představuje potravu pro střevní bakterie (jako tzv. prebiotikum) a reguluje vstřebávání ostatních živin ve střevě.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Celulóza, Pektin, Inulin, Cereálie, Zubní kaz, Prebiotika

Aktualizováno: 16. září 2013