Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Laktózová intolerance je neschopnost organismu zpracovávat laktózu (mléčný cukr). Příznaky laktózové intolerance se liší dle složení střevní mikroflóry nemocného jedince. Mezi nejčastější příznaky patří trávicí obtíže (bolest břicha, nadýmání, plynatost, průjem, nevolnost či zvracení). Kromě toho se může laktózová intolerance projevovat i systémovými obtížemi od bolesti hlavy a svalů, přes dlouhodobou únavu, až ke ztrátě orientace a k poruchám paměti. Onemocnění vzniká z různých příčin – vrozený nedostatek enzymu potřebného na zpracování laktózy, nedostatečná tvorba enzymu v dospělosti nebo jako následek poškození tenkého střeva. Při laktózové intoleranci je třeba vyloučit laktózu ze stravy. Ta se vyskytuje především v mléce a mléčných výrobcích. Zpracované mléčné výrobky, ve kterých je laktóza částečně štěpena (např. tvrdé sýry, zakysané mléčné výrobky), mohou být nemocnými snášeny.

Upozornění: neplést si laktózovou intoleranci s alergií na bílkovinu kravského mléka!

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Alergie na bílkovinu kravského mléka, Laktóza

Aktualizováno: 16. září 2013