Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Pektin se řadí do skupiny polysacharidů a tvoří rozpustnou část vlákniny. Vyskytuje se v rostlinných pletivech. Nejvíce pektinu mají rajčata, mrkev, jablka, citrusové plody, angrešt a rybíz, oproti tomu málo pektinů obsahují třešně, ananas nebo kiwi. Jejich význam spočívá při zrání ovoce (měknutí plodů). Čím je ovoce zralejší, tím obsahuje méně pektinu. Ve střevě je pektin částečně zpracován přítomnou mikroflórou. Pro tělo je pektin významný hlavně svou schopností vázat toxické kovové ionty ze střevního obsahu. V průmyslu je pektin používaný jako želírovací prostředek pro cukrářskou výrobu (tvorba želatin, bonbonů), jako zahušťovadlo a při zavařování (marmelády a džemy). Čím více pektinu je při výrobě džemů a marmelády dodáno, tím lépe daný výrobek zhoustne.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Vláknina, Ovocné pomazánky, Marmeláda, Džem

Aktualizováno: 16. září 2013

Polysacharidy představují nejširší skupinu sacharidů složenou z více než deseti cukerných jednotek. Z hlediska zpracování těchto látek v lidském organismu se polysacharidy dělí na stravitelné a nestravitelné. Hlavním zástupcem stravitelných polysacharidů je v rostlinných zdrojích škrob a v živočišných se jedná o glykogen. Mezi nestravitelné polysacharidy se řadí celulóza, pektin, inulin a představují hlavní složku vlákniny. Polysacharidy nejsou nositelé sladké chuti, přesto fungují jako zdroj energie a vyskytují se přirozeně v potravinách rostlinného původu (obiloviny, luštěniny, zelenina, ovoce apod.). Při tvorbě jídelníčku by z celé skupiny sacharidů měl být kladen důraz převážně na zdroje polysacharidů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Vláknina, Škrob, Celulóza, Pektin, Inulin, Energie, Cereálie

Aktualizováno: 16. září 2013

Vláknina je významnou složkou lidské stravy. Jedná se o soubor chemických látek, které se přirozeně vyskytují v potravě a které lidské tělo nedokáže strávit. Patří sem celulóza, hemicelulózy, pektin, inulin, gumy, slizy apod. Hlavní zdroje vlákniny jsou zelenina, ovoce, luštěniny, obiloviny a další. Příjem vlákniny působí jako prevence zubního kazu, vyvolává pocit sytosti, působí proti zácpě a jejím komplikacím, podporuje funkci střev, představuje potravu pro střevní bakterie (jako tzv. prebiotikum) a reguluje vstřebávání ostatních živin ve střevě.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Celulóza, Pektin, Inulin, Cereálie, Zubní kaz, Prebiotika

Aktualizováno: 16. září 2013