Pektin se řadí do skupiny polysacharidů a tvoří rozpustnou část vlákniny. Vyskytuje se v rostlinných pletivech. Nejvíce pektinu mají rajčata, mrkev, jablka, citrusové plody, angrešt a rybíz, oproti tomu málo pektinů obsahují třešně, ananas nebo kiwi. Jejich význam spočívá při zrání ovoce (měknutí plodů). Čím je ovoce zralejší, tím obsahuje méně pektinu. Ve střevě je pektin částečně zpracován přítomnou mikroflórou. Pro tělo je pektin významný hlavně svou schopností vázat toxické kovové ionty ze střevního obsahu. V průmyslu je pektin používaný jako želírovací prostředek pro cukrářskou výrobu (tvorba želatin, bonbonů), jako zahušťovadlo a při zavařování (marmelády a džemy). Čím více pektinu je při výrobě džemů a marmelády dodáno, tím lépe daný výrobek zhoustne.
Oblast: Výživa
Příbuzné: Sacharidy, Polysacharidy, Vláknina, Ovocné pomazánky, Marmeláda, Džem
Aktualizováno: 16. září 2013