Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Marmeláda spolu s džemem patří do skupiny ovocných pomazánek. Význam těchto výrobků spočívá v konzervaci ovoce, čehož je dosaženo zvýšením obsahu sušiny (odpařením vody a přidáním cukru). Marmeláda je vyrobena pouze z citrusového ovoce a má rosolovitou, neroztékající se strukturu. Kousky ovoce obsahovat může, ale nemusí.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Ovocné pomazánky, Džem, Konzervace

Aktualizováno: 16. září 2013

Pojem ovocné pomazánky se používá v konzervárenství a jsou jím myšleny marmelády, džem a výrobky jim podobné (ovocné rosoly). Jedná se o jeden ze způsobů uchovávání ovoce (konzervace). Principem konzervace je zvýšení obsahu sušiny (odpařením vody a přidáním cukru). Klasické ovocné pomazánky s obsahem nad 60 % cukru jsou samoúdržné. Džem je výrobek z jednoho či více druhů ovoce. Jeho struktura je rosolovitá, neroztékající se. Kousky ovoce obsahovat může, ale nemusí. Marmeláda označuje stejné výrobky, ale pouze z citrusového ovoce. Svými vlastnostmi se ovocným pomazánkám blíží i povidla. Povidla jsou svařený švestkový protlak polotuhé konzistence. Při jejich přípravě nejsou přidávána rosolotvorná činidla. V současné době se objevují povidla ze sušených švestek jakožto polotovarů.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Marmeláda, Džem, Konzervace

Aktualizováno: 16. září 2013