Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Chrom patří mezi stopové prvky. Nachází se v ovzduší, ve vodě, půdě a v malém množství i v mnoha potravinách. Jeho hlavní funkcí je pomáhat hormonu inzulinu přepravovat glukózu z krve do buněk. Tento proces je důležitý pro udržení optimální hladiny cukru v krvi. Dobrými zdroji chromu jsou maso, ryby, drůbež a celozrnné výrobky. Významné množství obsahují také sýry, tmavá čokoláda, houby, některé druhy zeleniny (zelená paprika, zelené fazolky, špenát), ovoce (jablko, banán, pomeranč, grep) a koření (skořice, bobkový list, kurkuma). Obsah chromu v rostlinných potravinách závisí na jeho množství v zemědělské půdě. Nedostatek je v populaci zdravých osob vzácný. Vyšší potřebu mají pacienti s onemocněním srdce a diabetem mellitem (cukrovkou).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Živiny, Minerální látky, Vápník, Železo, Zinek, Jód, Hořčík, Sodík, Draslík, Fosfor, Selen, Inzulin, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Speciální diabetické potraviny známé pod označením „dia“ jsou dnes již doznívající minulostí. Při novelizaci vyhlášky č. 54/2004 Sb. bylo toto označení dokonce vyloučeno ze skupiny potravin pro zvláštní výživu a legislativně tedy „dia výrobky“ už neexistují. Důvodem k takovému kroku bylo jejich nevhodné složení. Místo cukru sice obsahovaly náhradní sladidla, ale chuť a objem potravin byly často dosaženy zvýšeným množstvím tuků, tudíž vyšší celkovou energetickou hodnotou výrobku. Jelikož je u většiny diabetiků žádoucí redukovat tělesnou hmotnost, jsou takové potraviny zcela nevhodné. Při diabetické dietě je možné konzumovat běžné potraviny s ohledem na režim a způsob léčby.

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Diabetes mellitus, Diabetes mellitus 1. typu, Diabetes mellitus 2. typu, Výměnná jednotka, Hyperglykemie, Hypoglykemie, Inzulin, Glukometr

Aktualizováno: 16. září 2013

Potraviny pro zvláštní výživu se odlišují od běžných potravin svým zvláštním složením nebo výrobním postupem. Jsou označeny textem „potravina pro zvláštní výživu“ a definuje je vyhláška č. 54/2004 Sb. o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití. Určené jsou především pro výživu některých specifických skupin obyvatelstva, pro něž platí zvláštní výživové požadavky. Mezi ně patří zdraví kojenci a malé děti, skupiny osob nacházející se ve zvláštním fyziologickém stavu (např. sportovci) a osoby, jejichž trávicí systém a látková výměna je narušená (např. osoby trpící fenylketonurií či celiakií). Dříve mezi potraviny pro zvláštní výživu patřily i dia výrobky, ale při novelizaci vyhlášky bylo toto označení vyloučeno a legislativně již „dia výrobky“ neexistují.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Celiakie, Fenylketonurie, Doplněk stravy, Dia výrobky, Potraviny nového typu, Geneticky modifikované potraviny

Aktualizováno: 16. září 2013