Potravinová alergie označuje nežádoucí reakce organismu (imunitního systému) na přijaté potraviny. Ze všech alergických onemocnění je právě alergie na potraviny tou nejsložitější, jelikož potravina obsahuje spoustu látek, které by mohly vyvolat problém. Hledání příčin potravinové alergie mnohdy představuje vyloženě detektivní práci. Léčba spočívá ve vyloučení problematické látky ze stravy a případném tlumení projevů alergie. Příznaky alergie na potraviny lze dělit na potíže v trávicím traktu (od otoků a svědění dutiny ústní, přes žaludeční nevolnost, až průjem a další střevní potíže), na problémy mimo trávicí trakt (ekzémy a potíže v dýchacím systému), až na celkovou anafylaktickou reakci, což je akutní, život ohrožující stav. Nejčastějšími alergeny v potravinách jsou ořechy, vejce, ryby a mořské plody, mléko, celer a citrusové plody.
Oblast: Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Alergie na bílkovinu kravského mléka, Alergie na lepek
Aktualizováno: 16. září 2013