Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Anémie neboli chudokrevnost je onemocněním krve, konkrétně červených krvinek. Jedná se o stav, kdy je v krvi snížená hladina hemoglobinu (krevní barvivo, na které se váže kyslík) a současně je snížený počet červených krvinek. Důsledkem je snížená schopnost krve dodávat tkáním kyslík. Příčinou anémie je porucha tvorby červených krvinek, nebo jejich zvýšený zánik. Ve většině případů má anémie pozvolný nástup. Mohou se objevovat příznaky jako bledost, spavost, snížená výkonnost nebo dušnost při námaze. Existuje několik typů anémie, mezi nejrozšířenější patří sideropenická anémie (z nedostatku železa) a perniciózní anémie (z nedostatku vitaminu B12).

Oblast: Onemocnění související s výživou

Příbuzné: Železo, Vitamin B12

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitamin B12 je tvořen skupinou různých sloučenin, které mají v centru jádra jeden atom kobaltu. Proto se tento ve vodě rozpustný vitamin označuje jako kobalamin. Je důležitý pro správnou krvetvorbu, metabolismus všech živin a funkci nervové soustavy. Nachází se pouze v potravinách živočišných. Potraviny rostlinného původu zpracované bakteriálním kvašením vitamin B12sice obsahují, ale pouze ve stopovém množství. Nejvydatnějším zdrojem jsou játra, dále maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky. Nedostatkem jsou ohroženi lidé, kteří dlouhodobě vylučují z jídelníčku veškeré živočišné produkty (přísní vegetariáni, vegani, makrobiotici). Nedostatek se projevuje anémií (chudokrevností) a v závažném případě poškozením míchy s rizikem trvalého postižení nervového systému.  

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Anémie, Vegetariánství, Veganství, Makrobiotika

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitaminy skupiny B, označované také jako B-komplex, jsou ve vodě rozpustné vitaminy. Pro správné fungování metabolismu jsou naprosto nezbytné. Kromě toho jsou některé z nich důležité pro správnou krvetvorbu, pro optimální funkci nervového a imunitního systému, pro normální vývoj a funkci mozku, nervů a srdce. Hlavními potravinovými zdroji jsou kvasnice, obiloviny, játra, maso, sýry a jiné mléčné výrobky, luštěniny, vejce, ořechy. B-komplex zahrnuje vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), B12 (cyanokobalamin).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Droždí

Aktualizováno: 16. září 2013