Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Makrobiotika je celosvětově rozšířený životní styl úzce spjatý s výživou. V makrobiotice se potraviny odlišují rozdílným obsahem dvou protichůdných a vzájemně doplňujících sil jin a jang. Právě poměr sil určuje hodnotu každé potraviny. Ideální poměr se nachází v obilném zrnu, proto základem makrobiotické stravy jsou obiloviny. Ve velké míře se do makrobiotického jídelníčku zařazuje zelenina a luštěniny. Během týdne se konzumuje také rybí maso, čerstvé nebo sušené ovoce mírného pásma, olejnatá semena, ořechy a ke slazení se používají obilné slady. Makrobiotika doporučuje vyhýbat se masu, mléku a mléčným výrobkům, rafinovanému cukru, medu, tropickému ovoci, bílé mouce a výrobkům z ní, potravinám uměle přibarvovaným, konzervovaným, chemicky ošetřeným či zmraženým. Rizikem makrobiotiky je nedostatečný příjem energie, železa, zinku, vitaminu B12, kvalitních bílkovin a nadbytečný příjem vlákniny.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vegetariánství, Veganství, Vitariánství, Energie, Železo, Zinek, Vitamin B12, Bílkoviny, Vláknina

Aktualizováno: 16. září 2013