Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Droždí patří mezi houby. Jedná se o kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, které jsou průmyslově vyráběny jako pekařské, potravinářské a krmné droždí. Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě bílého pečiva a chleba. Vyrábí se jako lisované, sušené a v malé míře i zmrazené. Potravinářské droždí nevykazuje žádnou aktivitu, vyrábí se zejména v sušené formě a používá se jako přísada do polévkového koření a instantních polévek. Krmné droždí se přidává do krmiv jako bílkovinný doplněk. Droždí je dobrým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Houby, Bílkoviny, Vitaminy skupiny B

Aktualizováno: 16. září 2013

Fermentace neboli kvašení je rozklad a přeměna organických látek a rostlinných produktů působením enzymů mikroorganismů (bakterií, kvasinek, plísní). V potravinářství se fermentace používá při výrobě vína, piva, octa, droždí, zakysaných mléčných výrobků, fermentovaných uzenin, při kynutí těsta nebo kvašení zeleniny. Potraviny se fermentují za účelem dosažení určitých senzorických vlastností (chuť, aroma, změna konzistence), získání určité látky (např. ethanol, kyselina octová), zvýšení nutriční hodnoty (zvýšení obsahu vitaminů skupiny B, zlepšení stravitelnosti bílkovin) a prodloužení trvanlivosti (produkty kvašení působí jako konzervační látky).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Konzervace, Pasterace

Aktualizováno: 16. září 2013

Melasa je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Obsahuje asi 50 % cukru, avšak pro velký obsah příměsí ho nelze běžnými prostředky získat. Vzhledově je to sirupovitá kapalina, která se natahuje jako med. Na dotek je velmi mazlavá a lepkavá. V potravinářství má široké využití – slouží pro výrobu lihu, droždí a organických kyselin. Je vhodným alternativním sladidlem pro ochucování nápojů i různých pokrmů.

Z nutričního hlediska je melasa ceněna pro významné množství vitaminů skupiny B a některých minerálních látek (draslík, vápník, hořčík, fosfor, zinek, železo). Při problémech se zácpou se doporučuje ráno nalačno vypít vlažný nápoj s melasou.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Med, Vitaminy skupiny B, Minerální látky, Draslík, Vápník, Hořčík, Fosfor, Zinek, Železo

Aktualizováno: 16. září 2013

Puriny jako součást nukleových kyselin jsou nezbytnou součástí lidského organismu. Konečným produktem jejich metabolického zpracování je kyselina močová. Problém nastává v případě, kdy člověk přijímá potravou velké množství purinů. Organismus je potom nestíhá odbourávat a v těle se hromadí kyselina močová. V takovém případě se může se rozvinout onemocnění dna. Puriny jsou obsaženy nejvíce v mase, včetně zvěřiny, v některých rybách, vnitřnostech, droždí a některých druzích zeleniny (špenát, květák, kedlubny, chřest). Z nápojů je významným zdrojem purinů pivo.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Dna

Aktualizováno: 16. září 2013