Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Beta-karoten řadíme do skupiny karotenoidů a má dvě základní funkce. Působí jako provitamin A, což znamená, že v různých tělesných tkáních z něj může vznikat vitamin A. Dále funguje jako antioxidant, který reaguje s volnými radikály a chrání tak tělo před jejich škodlivým působením. Beta-karoten se vyskytuje téměř ve všech potravinách rostlinného původu, avšak nejlepšími zdroji je sytě zbarvená zelená zelenina (špenát, kapusta, zelené fazolky, brokolice). Vysoký obsah je také v mrkvi, rajčatech, paprice, meruňkách či broskvích.

Vyžití beta-karotenu z potravin závisí ve velké míře na způsobu přípravy (např. ze syrové mrkve se prakticky vůbec nevstřebává). Pro lepší využitelnost se doporučuje k potravině přidat tuk (salát zakápnout olejem, posypat hrstkou olejnatých semen či ořechů nebo přikusovat pečivo s máslem).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Vitamin A, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013

Vitamin A zahrnuje několik látek s biologickou aktivitou, z nichž nejvýznamnější a základní je retinol. Vitamin A patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. Má zásadní význam pro růst, dobré vidění zejména v noci, správnou funkci imunitního systému, vývoj buněk a tkání, reprodukci a udržení kůže a sliznic v dobrém stavu. Prvním zjevným příznakem jeho nedostatku je šeroslepost.

Mezi nejvýznamnější potravinové zdroje patří játra, rybí tuk, máslo, mléčné výrobky, vejce. Oranžově, červeně či zeleně zbarvená zelenina a ovoce (mrkev, dýně, rajče, špenát, kapusta, broskve, meruňky, mango apod.) neobsahují přímo vitamin A, ale látku beta-karoten, ze které se v těle vitamin vytvoří. Při obvyklých stravovacích zvyklostech je potřeba vitaminu A dostatečně zajištěna a nehrozí jeho nedostatek. Ke ztrátám z potravin dochází působením světla, tepla a kyslíku.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Vitaminy, Beta-karoten, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K, Vitaminy skupiny B, Vitamin B12, Kyselina listová, Vitamin C, Avitaminóza, Hypovitaminóza, Hypervitaminóza

Aktualizováno: 16. září 2013