Alergie na bílkovinu kravského mléka je jednou z nejčastějších potravinových alergií u kojenců a batolat, ale může se vyskytnout i v dospělosti. Jedná se o nežádoucí reakci organismu na přítomnost mléčných bílkovin (syrovátkové bílkoviny a kasein). Reakce se projeví zažívacími obtížemi (nadýmání, průjem, nevolnost apod.), případně je postižena kůže či dýchací ústrojí. Jedinou možnou léčbou je ze stravy zcela vyloučit mléko a mléčné výrobky. Při bezmléčné dietě se nesmí zapomenout na dostatečný přívod vápníku z náhradních zdrojů.
Upozornění: neplést si alergii na bílkovinu kravského mléka s laktózovou intolerancí!
Oblast: Onemocnění související s výživou
Příbuzné: Potravinová alergie, Laktózová intolerance, Vápník, Bílkoviny kravského mléka
Aktualizováno: 16. září 2013