Datum minimální trvanlivosti je datum, které se povinně uvádí na všech potravinách, které se rychle nekazí (např. oplatky, těstoviny,…). Uvádí se slovy: „Minimální trvanlivost do…“, případně: „Minimální trvanlivost do konce…“. Vymezuje minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost.
Toto datum se nemusí uvádět na některých ve vyhlášce vyjmenovaných potravinářských výrobcích jako na lihovinách, vínech, čerstvém ovoci, zelenině a bramborách, čerstvém pečivu. Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti lze uvádět do oběhu pouze v případě, pokud jsou zdravotně nezávadné a pokud jsou jako prošlé zřetelně označeny a umístěny odděleně. Po ukončení data minimální trvanlivosti výrobce nezaručuje chuťovou a výživovou kvality výrobku. Odpovědnost za zdravotní nezávadnost potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti přebírá prodejce.
Oblast: Potraviny
Příbuzné: Datum použitelnosti, Označování potravin
Aktualizováno: 16. září 2013