Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Označování potravin je řízeno dle platné legislativy České republiky a Evropské unie. Především zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, ve znění platných předpisů a vyhláška č.113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění platných předpisů stanovují, co a jak musí být na výrobku uvedeno.

Uváděné údaje musí být pro spotřebitele srozumitelné(pro spotřebitele v ČR musí být v českém jazyce, výjimkou může být název výrobku), uvedené na viditelném místě, snadno čitelné, nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné. Způsoby označování nesmějí uvádět spotřebitele v omyl, pokud jde o vlastnosti, množství či původ potraviny, nesmějí potravině přisuzovat vlastnosti a účinky, které nemá, a nesmějí vyvolávat dojem, že potravina vykazuje zvláštní charakteristické vlastnosti, když ve skutečnosti tyto vlastnosti mají všechny podobné potraviny.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Datum minimální trvanlivosti, Datum použitelnosti

Aktualizováno: 16. září 2013