Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Droždí patří mezi houby. Jedná se o kvasinky druhu Saccharomyces cerevisiae, které jsou průmyslově vyráběny jako pekařské, potravinářské a krmné droždí. Pekařské droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě bílého pečiva a chleba. Vyrábí se jako lisované, sušené a v malé míře i zmrazené. Potravinářské droždí nevykazuje žádnou aktivitu, vyrábí se zejména v sušené formě a používá se jako přísada do polévkového koření a instantních polévek. Krmné droždí se přidává do krmiv jako bílkovinný doplněk. Droždí je dobrým zdrojem bílkovin a vitaminů skupiny B. 

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Houby, Bílkoviny, Vitaminy skupiny B

Aktualizováno: 16. září 2013