Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Kreatin je látka tvořená v játrech a ledvinách z aminokyselin argininu, glycinu a metioninu. Až 95 % celkového množství kreatinu v těle se nachází ve svalech.  Slouží jako makroergní sloučenina, což znamená, že se jeho štěpením uvolňuje velké množství energie. Touto energií zásobuje především svalovou tkáň. Nejlepším zdrojem kreatinu z potravy je vepřové a hovězí maso a ryby. V rostlinách není téměř obsažen. Kreatin nachází široké uplatnění jako doplněk stravy u sportovců. Zdá se, že by mohl mít schopnost zlepšit regeneraci svalů a mohl by podporovat rychlost růstu svaloviny a síly sportovce.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Doplněk stravy, Aminokyseliny, Energie, Karnitin

Aktualizováno: 16. září 2013