Regionální potravina je projekt, který v roce 2009 zahájilo a nadále podporuje Ministerstvo zemědělství. Cílem je podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k vyhledávání takových potravin v obchodech, na trzích nebo přímo u výrobců. Značkou Regionální potravina jsou oceňovány ty nejlepší produkty z každého kraje, které zvítězí v krajských soutěžích. Mezi posuzované parametry patří kvalita, tradiční receptura, senzorické vlastnosti, způsob výroby a řada dalších.
Označení logem Regionální potravina zaručuje, že produkt i suroviny použité při výrobě pochází z domácí produkce a výroba probíhá na území kraje, ve kterém daný produkt ocenění získal. Značka Regionální potravina se uděluje na dobu čtyř let. Kontroly dohlížející na dodržování podmínek získání ocenění provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Oblast: Potraviny
Příbuzné: KLASA, Označování potravin
Aktualizováno: 16. září 2013