Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Acesulfam K, celým názvem acesulfam draselný, je neenergetické náhradní sladidlo (E 950). Oproti sacharóze je 180-200x sladší, což je stejné jako u aspartamu, poloviční než u sacharinu a čtvrtinové než u sukralózy. Acesulfam K má mírně nahořklou chuť, proto je používán spolu s dalšími sladidly. Při vysokých teplotách a dlouhém skladování je stabilní, což umožňuje jeho využití do pekařských výrobků a výrobků s dlouhou trvanlivostí. Typicky se acesulfam K vyskytuje v sycených nápojích. Současné vědecké poznatky nepotvrdily žádné nežádoucí účinky nadměrného užívání acesulfamu K, tudíž byla konzumace tohoto sladidla prohlášena za bezpečnou.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Cyklamát je náhradní sladidlo s označením E 952. Chemicky se jedná o sodnou nebo vápenatou sůl cyklamové kyseliny. Sladivost je 30-50x vyšší než sladivost cukru, což je oproti ostatním náhradním sladidlům podstatně méně. Kvůli své nepříjemné pachuti je používán ve směsi s jinými sladidly (nejčastěji se sacharinem). Při vysokých teplotách je cyklamát stabilní. Jako náhradní sladidlo je v současné době schválen v 55 zemích, včetně zemí Evropské unie. V USA však jeho použití při výrobě potravin bylo zakázáno již v 60. letech a dosud toto rozhodnutí nebylo změněno.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Sacharóza

Aktualizováno: 16. září 2013

Náhradní sladidla jsou chemické sloučeniny s vysokou sladivostí (srovnáváno vždy k sacharóze) používané jako náhražky běžných sladidel (cukr, med). Náhradní sladidla lze dělit dle jejich původu na přírodní, syntetická identická s přírodními a syntetická.

Dle obsahu energie se dělí na energetická (fruktóza, sorbitol) a neenergetická (acesulfam K, aspartam, sacharin, sukralóza). Z toho vyplývá, že použití náhradního sladidla nemusí vždy znamenat nulový příjem energie potravou. K velkému rozvoji na poli náhradních sladidel došlo v 60. letech 20. století. Důvodem byl rostoucí výskyt obezity a onemocnění diabetes mellitus, což vedlo ke snaze omezit cukr a jeho nežádoucí vliv na zdraví. V potravinářství lze používat pouze schválená náhradní sladidla ve stanoveném množství podle nařízení 1333/2008/ES. Na obalech potravin jsou označeny názvem, nebo svým přiděleným E kódem (patří do skupiny přídatných látek, aditiv).

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharin, Fruktóza, Energetická hodnota, Obezita, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013

Úplně první používané náhradní sladidlo byl sacharin (E 954).  Sacharin je 300x sladší než sacharóza a má nepříjemnou hořkou pachuť. Z toho důvodu je používán ve směsích s ostatními sladidly. Přítomnost sacharinu v potravinách nevyvolává nežádoucí chemické reakce, je tepelně stabilní a nerozkládá se ani při delším skladování. Jelikož nepředstavuje zdroj energie a nemá vliv na vyplavování inzulinu, je vhodný pro diabetiky i při snižování tělesné hmotnosti.

V 70. letech 20. století vyvrcholily obavy z konzumace sacharinu (údajně představuje nebezpečí vzniku nádorového onemocnění). Některé státy používání sacharinu zcela zakázaly, ale USA pouze doplnila na obalech potravin poznámku, že sacharin může způsobovat vznik rakoviny (sacharin byl jediné náhradní sladidlo a USA ho nechtěla zcela zakázat). Toto tvrzení bylo zrušeno až v roce 2000. Přesto i dnes není sacharin doporučován těhotným a kojícím ženám a dětem do 3 let.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Náhradní sladidla, Aspartam, Cyklamát, Sorbitol, Acesulfam K, Xylitol, Stevie, Sukralóza, Sacharóza, Energie, Inzulin, Diabetes mellitus

Aktualizováno: 16. září 2013