Přeskočit na obsah

Otevřený dopis odborné veřejnosti upozorňuje na rizika novely vyhlášky o školním stravování

Autor: Jídelny.cz
Otevřený dopis odborné veřejnosti upozorňuje na rizika novely vyhlášky o školním stravování

Dne 15. července 2025 byl zveřejněn otevřený dopis odborné veřejnosti, adresovaný představitelům státní správy a politické reprezentace. Pod dokument se podepsaly desítky odborníků z oblasti výživy, školního stravování, lékařství, veřejného zdraví a gastronomie. Všichni vyjadřují obavy z připravované novely vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování, která má vstoupit v platnost 1. září 2026.

O co v dopise jde?

Signatáři podporují myšlenku modernizace výživových standardů, zároveň však upozorňují na zásadní problémy spojené s navrhovanými změnami:

  • Nedostatečná transparentnost přípravy novely – návrh připravilo úzké pracovní kolegium bez dostatečného zapojení odborné a profesní veřejnosti. Chybí informace o odborné oponentuře i o tom, které subjekty se na návrhu podílely.
  • Neprovedené pilotní ověření – změny nebyly dostatečně testovány v provozních podmínkách školních jídelen. Není jasné, jak ovlivní personální kapacity, ceny obědů či zájem dětí o stravování.
  • Nevhodné načasování – novela přichází v době, kdy probíhají změny financování nepedagogických pracovníků a mnoho jídelen se potýká s personální krizí.

Odborníci se shodují, že nepřipravené zavedení novely může vést ke snížení dostupnosti školního stravování, zejména v menších obcích a znevýhodněných regionech. Hrozí také nárůst administrativy a potravinového odpadu nebo snížení zájmu dětí o obědy.

Hlavní požadavky otevřeného dopisu

  • Pozastavit legislativní proces do doby, než budou k dispozici dopadové analýzy a ověření v praxi.
  • Zahájit otevřený odborný dialog se zástupci školních jídelen, rodičů, lékařů, zřizovatelů a profesních organizací.
  • Zveřejnit autorství návrhu a odbornou oponenturu.
  • Hledat realistickou a proveditelnou cestu k modernizaci, která nebude ohrožovat provozní udržitelnost jídelen.

Kdo za dopisem stojí?

Mezi signatáři najdeme jak známé vědecké autority (prof. Jan Pirk, doc. Milada Emmerová, prof. Jana Dostálová), tak praktiky z oblasti školního stravování – vedoucí jídelen, kuchaře, nutriční terapeuty i odborníky na hygienu a ekonomiku. Dokument podepsala i řada krajských metodiků a zástupci profesních svazů.

Dopis je k dispozici v plném znění na webu ASPOS:
👉 Otevřený dopis ke stažení a podpisu

Autor: Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se