Ve dnech 10. 10. – 16. 10. 2005 se konala ve Zlíně zajímavá akce pod názvem 5krát denně ovoce a zelenina. Jejím cílem bylo ovlivnit jídelníček školních dětí. Jak je z názvu patrné, šlo o to, aby děti více jedly ovoce a zeleninu a tím žily zdravěji. Akce byla součástí velké kampaně Týden zdraví, jehož součástí byl i Týden zdravé výživy.
Prvotní nápad k takové akci vzešel v Americe, u nás už proběhla dvakrát, jednou v Brně a roku 1994 ve Zlíně.
Jak akce probíhala ve škole?
U dětí na prvním stupni zlínských škol bylo po celý týden sledováno, kolik ovoce a zeleniny denně sní – počítala se celková spotřeba jak ve škole, tak doma. Děti obdržely tabulku, do které každý večer společně s rodiči zapisovali jednotlivé porce a druhy zeleniny. Kromě vyplňování tabulky si děti nosily do školy svačinky s porcí ovoce a zeleniny.
Aby byly děti více motivovány, bylo i školní vyučování ve dnech akce zaměřeno na ovoce a zeleninu. Takže je čekalo počítání jablíček v matematice, malování ovoce a zeleniny ve výtvarné výchově, psaní vyprávění na ovocné téma a podobně. Děti si povídaly s paní učitelkou o zelenině a ovoci, o tom, jak je zpracovávat, uchovávat a upravovat, aby zůstalo zachováno co nejvíce vitamínů a prospěšných látek. Cílem bylo vysvětlit jim, proč jsou pro nás zelenina a ovoce tak prospěšné.
Aby bylo vyučování zábavnější, probíhaly ochutnávky ovocných a zeleninových salátů. Každé dítě si do školy přineslo nějaký maminčin recept a společně s paní učitelkou pak salát připravili a pochutnali si na něm. (Tedy taková škola hrou by se mi také líbila)
Součástí byl také průzkum nabídky školních bufetů a svačinových automatů.
Co se dělo v jídelnách?
Také stravovaní v některých školních jídelnách bylo uzpůsobeno této akci, vařilo se více jídel se zeleninou a jako zákusek měly děti ovoce. Pitný režim zpestřovaly paní kuchařky ovocnými šťávami.
Paní Adamová, vedoucí školní jídelny na Křibech ve Zlíně, byla tak hodná, že čtenářům našeho portálu poskytla jejich jídelníček z Týdne zdravé výživy (jak už bylo nahoře zmíněno, jde také o akci v rámci Týdne zdraví, s podobným zaměřením). Mohli byste v něm najít inspiraci:
Jídelní lístek Týdne zdravé výživy od 10.10. do 14.10.2005
Pondělí
Čočková polévka
Zeleninové rizoto s kuřecím masem, sýr, okurkový salát se smetanovým drezinkem, multivitamín
Úterý
Vývar zeleninový s drož. knedlíčkama
Vepřový vrabec, české zelí hlávkové, bramborový knedlík, citronáda, jablko
Středa
Polévka z čerstvých rajčat s kapáním z ovesných vloček
Telecí kýta na hrášku, vařený brambor, kompot z čerstvého ovoce, hanácká kyselka
Čtvrtek
Kuřecí polévka s masem a domácím drobením
Žemlovka s jablky a tvarohem, kakao, hroznové víno
Pátek
Brokolicová polévka
Hovězí roštěnka přírodní, brambor. kaše, mrkvový salát s jablky a citrónem, čaj ovocný studený
Pracovnice této školní jídelny se zapojily do akce Dny zdraví ve Zlíně již potřetí. Letos se hodně zaměřily na kulturu stolování a estetiku podávaného jídla .
Z jídelního lístku je patrno denní zastoupení ovoce a zeleniny. Čerstvá zelenina měla zastoupení v salátech a jemné polévce z čerstvých rajčat s kapáním s ovesných vloček. Na jídelním lístku se objevily také všechny druhy masa, včetně telecí kýty na hrášku. Nejvíce strávníkům chutnal míchaný kompot z čerstvého ovoce, tedy jablek, kiwi, hroznového vína a broskví.
Tak co? Také to zkusíte ve vaší jídelně? Určitě to není úplně jednoduché a obdiv patří všem, kdo se o to aspoň pokusí. Každopádně před jídelnou na Křibech ve Zlíně klobouk dolů.
A proč zrovna ovoce a zelenina?
Snad každý už dnes ví, že ovoce a zelenina jsou zdravé. Přináší do naší stravy „přirozenou“ vlákninu, protirakovinné a jiné prospěšné látky a pestrost. Kolik z nás ale dodržuje výživová doporučení? Většina respondentů ankety, která proběhla zároveň s akcí ve Zlíně roku 1994 a uskutečnila se i letos, odpověděla, že jí asi 2-3 porce zeleniny či ovoce denně. Přitom podle českých odborníků by mělo jít o 3-5 porcí. Právě na to se snažila akce už svým názvem zapůsobit a vést děti i rodiče k tomu, aby se nad svým jídelníčkem zamysleli.
Výsledky akce
Celá akce bude vyhodnocena, budou srovnány výsledky z roku 1994, včetně tehdejší ankety, a vše bude zveřejněno. Nastaví se tak zrcadlo, jak moc při výběru potravin myslíme na své zdraví. A když už nic, alespoň si malí žáčci užijí zelenino-ovocného týdne.
Zpracováno s využitím materiálů KHS Zlín, dík patří také paní Adamové a maminkám, které nám podaly informace.
Monika Pečková je redaktorkou portálu Jídelny.cz
Diskuze