Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Zakysaný mléčný výrobek, k jehož výrobě se používá acidofilní kultura Lactobacillus acidophilus v kombinaci se smetanovou kulturou, která je považována za základní bakteriální kulturu mléčného kysání. Každá kultura se musí nechat kysat zvlášť, neboť acidofilní kultura má ráda teploty vyšší, zatímco smetanová nižší. Dle vyhlášky č.77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, musí být v 1 gramu hotového výrobku obsažen minimálně 1 milion bakterií Lactobacillus acidophilus.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Kysaný mléčný výrobek, Jogurt, Kefír, Podmáslí

Aktualizováno: 16. září 2013

Kysaný mléčný výrobek je výrobek získaný kysáním mléka, podmáslí, smetany nebo jejich směsi za použití mikroorganismů. Po kysacím procesu nesmí být výrobek tepelně ošetřen, musí obsahovat živé mikroorganismy. Ideální teplota skladování je 4-8 °C. Mezi kysané mléčné výrobky patří acidofilní mléko, jogurty, kysané mléko, podmáslí, kysaná smetana, kefír, kefírové mléko a kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou. Jednotlivé výrobky se liší druhem mikroorganismů použitých ke kysání a množstvím mléčné mikroflóry v hotovém výrobku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Jogurt, Acidofilní mléko, Kefír, Podmáslí, Probiotika

Aktualizováno: 16. září 2013