Kefír je kvašený nápoj původem z Kavkazu. Vyrábí se z mléka pomocí tzv. kefírových zrn. V zrnech se nachází mnoho druhů bakterií a kvasinek, které rostou ve vzájemném společenství. Při výrobě vzniká kromě kyseliny mléčné také oxid uhličitý a malé množství alkoholu, čímž vznikne lehce perlivý nápoj. Dle vyhlášky č.77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, musí 1 gram kefíru obsahovat nejméně 1 milion bakterií mléčného kvašení a 10 000 kvasinek.
Kefírové mléko je zákys skládající se z kvasinkových kultur rodu Kluyveromyces, Torulopsis nebo Candida valida a mezofilních a termofilních kultur bakterií mléčného kvašení v symbióze. Minimální počet bakterií je stejný jako u kefíru, kvasinek ale stačí stokrát méně (100 kvasinek).
Oblast: Potraviny
Příbuzné: Kysaný mléčný výrobek, Jogurt, Acidofilní mléko, Podmáslí
Aktualizováno: 16. září 2013