Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Základní stavební prvky tuků jsou mastné kyseliny. Lidské tělo si umí vyrobit mastné kyseliny, které potřebuje, s výjimkou dvou – kyseliny α-linolenové (omega-3) a kyseliny linolové (omega-6). Nazýváme je jako esenciální mastné kyseliny. Obě musí organismus získat z potravy. Jsou složkou buněčných membrán, podílejí se na regulaci tlaku krve, jsou nutné k zajištění růstu a vývoje organismu a jsou využívány k tvorbě dalších mastných kyselin (kyseliny arachidonové, eikosapentaenové, dokosahexaenové). Hlavními potravinovými zdroji jsou rostlinné oleje, tučné ryby a ořechy.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny

Aktualizováno: 16. září 2013