Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Mastné kyseliny jsou základní stavební prvky tuků. Dělíme je na nasycené a nenasycené. Nasycené mastné kyseliny obsahují ve svém řetězci mezi jednotlivými uhlíky pouze jednoduché vazby. Dle délky uhlíkového řetězce je dělíme na mastné kyseliny s krátkým, středně dlouhým a dlouhým řetězcem. Mastné kyseliny s krátkým a středně dlouhým řetězcem se nacházejí převážně v mléčném tuku.

Negativní vliv na lidské zdraví mají mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina mirystová a palmitová), které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Jejich příjem bychom měli omezovat. Jsou přítomny především v tucích živočišného původu (sádlo, máslo). Z rostlinných tuků jsou přítomny zejména v tuku kokosovém (používá se při výrobě mražených krémů a zmrzlin) a ve výrobcích obsahující ztužené tuky (sušenky, oplatky, polevy apod.).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lipidy, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Ztužování tuků, Žluknutí tuků

Aktualizováno: 16. září 2013

Mastné kyseliny jsou základní stavební prvky tuků. Dělíme je na nasycené a nenasycené. Nenasycené mastné kyseliny jsou zdraví prospěšné. Pozitivní vliv mají především na zdraví srdce a cév. Podle počtu dvojných vazeb ve svém řetězci se dělí na mononenasycené (s jednou dvojnou vazbou) a polynenasycené (s více dvojnými vazbami).

Hlavním zástupcem mononenasycených mastných kyselin je kyselina olejová, přítomná především v olivovém a řepkovém oleji, avokádu a ořeších. Mezi polynenasycenými mastnými kyselinami rozlišujeme mastné kyseliny omega-6 a omega-3. Hlavním zástupcem omega-6 je kyselina linolová, která se nachází v rostlinných olejích (slunečnicový, sójový) a ořeších. Zástupcem omega-3 mastných kyselin je kyselina linolenová, obsažená v rostlinných olejích (řepkový, lněný, sójový) a tučných mořských rybách (losos, tuňák, makrela, sleď…).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Ztužování tuků, Žluknutí tuků

Aktualizováno: 16. září 2013

Pohanka patří do stejné skupiny jako rebarbora (čeleď rdesnovitých), ale svým použitím se podobá obilovinám, tudíž je řazena mezi tzv. pseudocereálie. Pohanka má typickou chuť, je přirozeně bezlepková a z nutričního hlediska velmi ceněná. Obsahuje vyvážené množství snadno stravitelných bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, dostatek minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, hořčík) a vitaminy skupiny B a E. Pohanka je významná pro svůj obsah rutinu, dříve označovaného jako vitamin P. Rutin posiluje funkci imunitního systému, zvyšuje pružnost cév, čímž přispívá k prevenci onemocnění srdce a cév, upravuje srážení krve, podílí se na regulaci cholesterolu v krvi, napomáhá snižovat krevní tlak, zvyšuje účinnost vitaminu C. Pohanka je vhodná pro diabetiky, při celiakii a při onemocnění trávicího traktu. Je k dostání v různých formách (kroupy, lámanka, mouka apod.) Její využití je široké – příprava kaší, nádivek, pečiva, sušenek či do polévky. Zpracovat lze i slupky na přípravu čajů nebo jako náplně zdravotních polštářů.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Cereálie, Pseudocereálie, Bezlepková dieta, Lepek, Celiakie, Bílkoviny, Nenasycené mastné kyseliny, Minerální látky, Draslík, Vápník, Fosfor, Hořčík, Vitaminy skupiny B, Vitamin E, Vitamin C, Diabetes mellitus, Hypertenze

Aktualizováno: 16. září 2013

Quinoa neboli merlík chilský byla spolu s bramborami a kukuřicí základní potravinou Inků a Aztéků. Dnes ji lze vidět na stolech v mnoha zemích. Quinoa patří do skupiny pseudocereálií (nepravých obilovin) a je přirozeně bezlepková. V potravinářství se využívají světlá semena podobající se prosu. Tato semena mají jemnou, lehce nahořklou chuť a výbornou nutriční hodnotu. Quinoa vyniká složením aminokyselin (jedná se o nejkompletnější rostlinný protein srovnatelný s kaseinem, bílkovinou kravského mléka), což je důležitá informace především pro vegetariány. Kromě potřebných aminokyselin quinoa obsahuje nenasycené mastné kyseliny (zejména nepostradatelnou kyselinu linolenovou). Semena merlíku se využívají celá (podobně jako rýže) nebo ve formě mouky či krupice. Mouka z merlíku je dobře stravitelná, má příjemnou chuť a využívá se i při výrobě dětské výživy.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Pseudocereálie, Bezlepková dieta, Celiakie, Lepek, Bílkoviny kravského mléka, Plnohodnotné bílkoviny, Vegetariánství, Nenasycené mastné kyseliny, Rýže

Aktualizováno: 16. září 2013

Ztužování tuků je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Díky tomu se zvyšuje jejich stabilita i trvanlivost. Jde o chemický pochod, zvaný hydrogenace, kdy se nenasycené mastné kyseliny sytí vodíkem a mění se na nasycené, čímž se z oleje stane ztužený tuk. Tento způsob se používá při výrobě margarínů, jejichž vlastností je dobrá roztíratelnost.  Při výrobě ztužených tuků však vznikají trans-mastné kyseliny, které mají negativní dopad na lidské zdraví (zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění). V dnešní době proto většina výrobců nahrazuje ztužování tuků modernější metodou, tzv. interesterifikací (změnou uspořádání mastných kyselin), při které trans-mastné kyseliny nevznikají.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Žluknutí tuků, Margarín

Aktualizováno: 16. září 2013