Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Trans-mastné kyseliny jsou nezdravou formou nenasycených mastných kyselin. Mají negativní vliv na lidské zdraví, především na srdečně-cévní systém. Zvyšují také hladinu LDL-cholesterolu a snižují hladinu HDL-cholesterolu. Přirozeně jsou obsaženy v hovězím a skopovém tuku, tudíž se vyskytují v mléce a výrobcích z těchto druhů masa. Vznikají při ztužování tuků a olejů a v menší míře mohou vznikat při smažení. Z potravinářských výrobků se vyšší obsah trans-mastných kyselin vyskytuje v některých margarínech, trvanlivém a jemném pečivu, v polevách na zmrzlinách, müsli tyčinkách, sušenkách, v instantních směsích na rychlou přípravu pokrmů a dalších. Příjem trans-mastných kyselin by neměl převyšovat 1 % z celkového denního příjmu energie.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Ztužování tuků

Aktualizováno: 16. září 2013

Ztužování tuků je proces, při kterém se mění konzistence a vlastnosti olejů. Díky tomu se zvyšuje jejich stabilita i trvanlivost. Jde o chemický pochod, zvaný hydrogenace, kdy se nenasycené mastné kyseliny sytí vodíkem a mění se na nasycené, čímž se z oleje stane ztužený tuk. Tento způsob se používá při výrobě margarínů, jejichž vlastností je dobrá roztíratelnost.  Při výrobě ztužených tuků však vznikají trans-mastné kyseliny, které mají negativní dopad na lidské zdraví (zvyšují riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění). V dnešní době proto většina výrobců nahrazuje ztužování tuků modernější metodou, tzv. interesterifikací (změnou uspořádání mastných kyselin), při které trans-mastné kyseliny nevznikají.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Lipidy, Nasycené mastné kyseliny, Nenasycené mastné kyseliny, Trans-mastné kyseliny, Esenciální mastné kyseliny, Žluknutí tuků, Margarín

Aktualizováno: 16. září 2013