Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Káva je označení pro teplý nápoj i surovinu, ze které se nápoj vyrábí. Obsahuje kofein, který u lidí dočasně potlačuje únavu a má povzbuzující účinky. Účinek kofeinu má rychlý nástup, ale také rychle přestává působit. Průměrný obsah kofeinu v jednom šálku kávy je 80 mg, ale jeho množství je závislé na způsobu přípravy (např. teplotě vody).  Kromě kofeinu obsahuje káva flavonoidy, které působí jako antioxidanty, tedy chrání organismus před působením volných radikálů. Pití kávy má většinou mírné dehydratační účinky, ale tento fakt nebyl dosud spolehlivě vědecky dokázán. Konzumace kávy má za následek zrychlení srdeční činnosti, zvýšení krevního tlaku a zvýšení kyselosti žaludku.

Oblast: Potraviny

Příbuzné: Čaj, Nápoje, Energetické nápoje, Flavonoidy, Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013