Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Sacharóza neboli bílý, řepný či třtinový cukr je disacharid složený ze dvou na sebe vázaných cukerných jednotek (glukóza a fruktóza). Shodné složení s bílým cukrem má i glukózo-fruktózový sirup, ve kterém jsou cukerné jednotky ve volné formě bez pevné vazby. Sacharóza má dokonale sladkou chuť, která dosud nebyla žádnými náhražkami překonána. Přirozené zdroje sacharózy jsou cukrová třtina, cukrová řepa a ovoce. Přívod sacharózy je mnohonásobně navýšen konzumací průmyslově vyráběných potravin, cukrovinek a slazených nápojů.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Disacharidy, Glukóza, Fruktóza

Aktualizováno: 16. září 2013