Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Lykopen je chemická látka patřící do skupiny karotenoidů. Jedná se o přírodní barvivo, které svým zdrojům dodává červený odstín. Mezi hlavní zdroje lykopenu patří rajčata. Lykopen je obsažen převážně ve slupkách, proto je vhodné konzumovat neloupaná rajčata. Dostupnost a využitelnost lykopenu v lidském organismu zvyšuje tepelná úprava a přítomnost tuků. Lze tedy doporučit konzumaci neloupaných, na oleji tepelně upravených rajčat, případně vařených spolu s jinou potravinou obsahující tuky. Význam lykopenu spočívá v jeho antioxidačních vlastnostech – chrání buňky před působením volných radikálů a může tak snižovat riziko vzniku některých chorob.

Oblast: Výživa

Příbuzné: Antioxidanty

Aktualizováno: 16. září 2013