Přeskočit na obsah
alphabet

Abeceda výživy

Encyklopedie výživy je populárně naučný výkladový slovník hesel z oblasti výživy, potravin a onemocnění souvisejících s výživou. Je určen pro personál stravovacích provozů.

Mezi jednoduché cukry řadíme i sloučeniny ze dvou cukerných jednotek, tzv. disacharidy. Z pohledu chemického složení jsou disacharidy řazeny pod skupinu oligosacharidy (dvě až deset cukerných jednotek). Mezi disacharidy patří sacharóza (řepný cukr), laktóza (mléčný cukr), maltóza (sladový cukr) a další. Disacharidy mají sladkou chuť a vyskytují se v mléce a mléčných výrobcích (laktóza), v ječném sladu (maltóza) či jako běžně používaný bílý cukr (sacharóza).

Oblast: Výživa

Příbuzné: Sacharidy, Oligosacharidy, Sacharóza, Laktóza, Maltóza

Aktualizováno: 16. září 2013