Mnoho jídelen se kromě přípravy obědů věnuje i pořádání různých akcí pro rodiče a širší veřejnost. Zapojují se do společenských příležitostí měst a obcí, připravují občerstvení pro plesy, zábavy, trhy, nebo kulturní akce, pořádají ale také vlastní ochutnávky, dny otevřených dveří, večeře pro veřejnost apod. Příkladů najdeme hodně: Český Brod, Žamberk, Ivančice, Výškovice aj.
Jídelny tak někdy činí trochu z donucení, pod tlakem starosty, ředitele a jediným účelem akce je příslib pořízení nové techniky do kuchyně. Jindy je cíl poněkud nejasný, jídelny o něm nepřemýšlejí a chtějí prostě něco udělat „pro lidi“. Jsou však stravovací zařízení, která podobné akce pořádají za naprosto jasným účelem.
V jídelnách malých obcí může být velmi obtížné připravit program takového setkání, spolupracovníci se do něho neženou a dodavatelé potravin rovněž ne. Aktivita vedoucích těchto zařízení je o to cennější. Naopak ve velkých městech se do jídelny při podobné příležitosti dostaví i mnoho stovek lidí, rádi přijdou i zástupci médií a dodavatelské firmy. Akce pak zviditelní nejen jídelnu: dosah je mnohem větší, propaguje celé školní stravování. Příkladem je ŠJ Horní v Brně, která uspořádala velmi úspěšný Den otevřených dveří v pondělí 10. dubna 2017. I její další aktivity jsou nepřehlédnutelné, například vystupování jejich pracovnic v kuchařských programech v televizi vytváří dobrou pověst celého školního stravování: 1. vstup, 2. vstup a 3. vstup.
Setkání s rodiči v Brťově–Jenči
V malých jídelnách, v malých obcích je však uspořádat podobnou akci nesmírně obtížné. V Brťově Jenči, obci na Blanensku, připravila jídelna mateřské školy setkání s rodiči. Hlavním záměrem vedoucí Kateřiny Bajkové bylo seznámit rodiče s kvalitními potravinami, které jídelna používá. K tomu si vyžádala spolupráci několika dodavatelů. Někteří vyslali na akci své zástupce, jiní alespoň dodali své výrobky na seznámení a ochutnání. Svůj díl na zdaru akce měla i učitelka a ředitelka MŠ, pomohl i drobný finanční příspěvek obce na úhradu vzniklých nákladů. Podobně jako v dalších malých jídelnách si i zde setkání vyžádalo velké úsilí a obětavost paní vedoucí a její rodiny.
Akce se zúčastnilo 69 lidí. Kromě produktů dodavatelských firem mohli rodiče ochutnat i cizrnové palačinky s hořkou čokoládou a domácí jahodovou marmeládou, které vedoucí připravila. Dále bylo přichystáno domácí pečivo sypané chia semínky a velký zájem byl o zdravé dobroty a o kvalitní ovocné džusy.
Večeře pro rodiče v Dubném jim přiblížila školní stravování
Večeři pro rodiče, která si kladla za úkol jim přiblížit školní stravování, připravil kolektiv školní jídelny v Dubném. Jídelna chtěla nejen seznámit rodiče dětí s prostředím školní kuchyně a personálem, který stravu připravuje, ale také jim přiblížit, jakým způsobem se sestavuje jídelní lístek, a upozornit je, že jídelny se řídí spotřebním košem a nutričním doporučením ministerstva zdravotnictví. Vedoucí jídelny Petra Voborská informovala přítomné i o tom, že ve školní kuchyni se k přípravě pokrmů používají čerstvé suroviny, přiměřené množství tuku a málo soli.
Pro rodiče bylo připraveno hlavní menu, bohatý raut a doprovodný program. V menu byly pokrmy, které se doma běžně nepřipravují: jako předkrm se podávala cizrnová pomazánka, polévka rajská s těstovinou a jako hlavní jídlo pečený králík na zelenině se šťouchaným bramborem. Večeře byla zakončena dezertem v podobě šlehaného tvarohu s malinami.
Pro raut kuchařky připravily pečeného lososa, vepřový závitek, kuřecí špízky, květákové placičky, luštěninové a zeleninové pomazánky, perník s povidly, salát z červeného zelí, salát z bílého zelí, salát s červenou čočkou, mrkvový salát.
Právě o pomazánky, které děti denně dostávají ke svačinkám a které rodiče pravidelně doma nepřipravují, byl největší zájem. Návštěvníky ale upoutaly i některé méně obvyklé pokrmy, jako např. filet z lososa či bulgureto s kuřecím masem.
Suroviny na tuto akci se jídelně podařilo získat ze sponzorských darů dodavatelů a na úhradu dalších nákladů se vybíralo vstupné ve výši celodenní finanční normy pro děti MŠ. Na úspěchu večera měla podíl i škola, jejíž dětský pěvecký sbor Rolničky zpestřil večer svým vystoupením.
Den otevřených dveří v Bruntálu – prostor pro komunikaci
V rámci Dne otevřených dveří, který 17. března 2017 uspořádala ZŠ Cihelní v Bruntálu, byli rodiče pozváni i do školní jídelny. Její pracovnice chtěly především prezentovat a propagovat zdravou stravu. Rodiče mohli zkusit, co jejich děti jedí na oběd, a jídla zhodnotit.
Největším tahákem byl rautový stůl, kde rodiče ochutnávali vzorky jídel a debatovali s kuchařkami, které jim předávaly potřebné informace a rozdávaly recepty. V nabídce byly pokrmy, které žáci dostávají na oběd jako např. bulgur s quinoa a pohankou na asijský způsob, zeleninové kuskusoto s olivami, těstovinový salát s tuňákem, nebo dezert mrkvový koláč z lineckého těsta s duo mrkvičkou a nápoje horká čokoláda nebo voda s okurkou. Protože jídelna vaří také pro dvě mateřské školy a v rámci doplňkové činnosti připravuje i dopolední svačiny pro děti ZŠ, obsahoval raut i některé pomazánky: drožďovou, celerovou, z červené čočky nebo tvarohovou. Zajímavé bylo, že u tatínků jasně vedla drožďová, při které často vzpomínali na svá školní léta v jídelně.
Raut byl umístěn před jídelnou, zastavovali se u něho prakticky všichni, kteří procházeli školou. Úspěch ochutnávky byl tak velký, že jídelna uvažuje o tom, že by ji opakovala každoročně.
Akce nabídla velký prostor pro komunikaci pracovnic školní jídelny s rodiči. Mnozí rodiče se poprvé dozvídali o spotřebním koši, o výživových doporučeních, kuchařky naopak zjišťovaly, která jídla doma děti chválí a která ne. Na základě těchto informací mohou jídelníček upravovat ke spokojenosti obou stran a zkvalitňovat tak služby školní jídelny.
Aby si rodiče v Ústí nad Orlicí mohli udělat názor
Představení pokrmů, které děti dostávají na oběd, před časem připravily také kuchařky ZŠ v Ústí n. Orlicí. Na závěr třídních schůzek mohli všichni návštěvníci školy zavítat do školní jídelny a ochutnat z asi 14 druhů připravených pokrmů, které jídelna dlouhodobě zařazuje do svého jídelníčku. Kuchařky chtěly, aby si rodiče mohli udělat názor na školní obědy až poté, co ochutnají, a bez toho, že by byli ovlivňováni svými dětmi.
Ochutnat bylo možno například bulgur na sladko s hrozinkami a medem, kuskusoto s kuřecím masem, halušky s cizrnou, Ban-Can rýži, ryby, drůbež, králíka se všemi možnými přílohami. Pro návštěvníky byly dále připravené vzorové porce vybraných školních svačinek, které kuchařky připravují pro žáky vždy z čerstvých surovin. Zpestřením byl také salátovo-dezertní bar, ze kterého mohli návštěvníci ochutnat zeleninové saláty s různými zálivkami, ovocné saláty nebo mléčný dezert s müsli.
Samozřejmostí byly odpovědi kuchařek na dotazy rodičů, týkající se školního stravování, a hodnotnou zpětnou vazbu představovalo i téměř 270 odevzdaných anketních lístků, z toho většina byla pozitivních.
Jestliže vám některá z těchto akcí poskytla inspiraci a zkusíte také takovou uspořádat, napište nám o tom, Rádi s ní seznámíme i další jídelny.
Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: Voty
Akce ve školních jídelnách
Ochutnávka pro rodiče je moc dobrý nápad ! Zajímalo by mě ale, z jakých zdrojů financujete takové vaření.
Autor: jentak
Viz. článek výše:Suroviny na tuto akci se jídelně podařilo získat ze sponzorských darů dodavatelů a na úhradu dalších nákladů se vybíralo vstupné ve výši celodenní finanční normy pro děti MŠ.
Autor: Katharinka
Ochutnávková akce
Dobrý den, já si hodně vytelefonovala a získala podporu od dodavatelů, něco se mi podařilo díky rodičům, obecní rozpočet pomohl a hlavně moje vlastní peněženka.
Hlavně je třeba se nebát a zeptat se, nic horšího než odmítnutí mě nečekalo. Takže za tu námahu to opravdu stálo