Na konci prázdnin budou nastupovat do práce vaše nové kolegyně, vedoucí jídelen i kuchařky, a budete jim muset předat spoustu informací. Možná ale i vy budete zahajovat působení na novém pracovišti a po týdnech odpočinku si budete chtít zopakovat některé důležité informace, které jsou pro školní stravování velmi potřebné.
Teorie a praxe spotřebního koše
Seminář přináší všechny informace potřebné pro úspěšné dodržování spotřebního koše. Úvodem budou účastníci seznámeni s legislativou, jejími úskalími a praktickými dopady, a s platnými výživovými normami. V další části budou podrobně rozebrány všechny údaje, které mají vliv na správnost výpočtu spotřebního koše. Víte, které to jsou? Mimořádná pozornost bude věnována zařazování potravin do skupin (včetně praktických příkladů a rozboru etiket výrobků), a zkušenostem, jak zlepšit dodržování spotřebního koše.
Lektorem je Ing. Pavel Ludvík
Termíny:
28. 8. 2018 Brno
29. 8. 2018 Praha
Kurz pro nové vedoucí školní jídelny
Nastupujete nově na pozici vedoucí školní jídelny a potřebujete se dozvědět souhrn nejvýznamnějších informací, které budete pro řízení jídelny potřebovat? Pak právě pro vás je určen tento kurz.
Co se na kurzu dozvíte?
- Co to je školní jídelna
- Co je důležité nezanedbat při převzetí jídelny
- Hygiena, sanitace a bezpečnost stravovacího provozu – na co se zaměřit
- Kontrola ekonomiky provozu
- Jak na řízení školní jídelny
- Co to je kvalita stravovacího provozu
- Nejdůležitější legislativa pro stravovací provozy
Termíny:
29.–30. 8. 2018 Praha
12.–13. 9. 2018 Brno
Správná výrobní a hygienická praxe při výrobě pokrmů
Kurz je určen jak pro začínající, tak pro pokročilé a ostřílené vedoucí pracovníky školních jídelen. Výklad je zaměřen prakticky na zásady správné výrobní a hygienické praxe. Budou prezentovány názorné příklady z praxe, zprostředkující orientaci v požadavcích správné výrobní a hygienické praxe. Budou vysvětleny základní pojmy.
Kurz přináší odpovědi na otázky, jak správně postupovat, na co si dát pozor při přípravě pokrmů a jaká opatření je možné zavést, aby nedocházelo ke kontaminaci, a mnoho dalších informací.
Obsah kurzu:
- přehled důležitých platných právních předpisů
- základní pojmy
- legislativní požadavky na zajištění zdravotní nezávadnosti připravovaných pokrmů
- zajištění správné výrobní a hygienické praxe v jednotlivých krocích přípravy pokrmů (od nákupu surovin až po výdej pokrmů), kvalita potravin
Lektorkou je Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Termíny:
10. 9. 2018 Praha ZRUŠENO
Hygienické minimum a systém HACCP
Cílem semináře je shrnout podstatné znalosti v oblasti hygieny a připomenout či doplnit, co vše by měli pracovníci ve stravovacím provozu vědět a dodržovat. Seminář má dvě části. První část – Hygienické minimum – se bude zabývat bezpečnou manipulací s potravinami. Proberete si základní požadavky osobní i provozní hygieny, zásady správné výrobní a hygienické praxe i v souvislosti s manipulací s alergeny, dále základní znalosti o mikroorganismech a dozvíte se, jak předcházet tomu, aby způsobily onemocnění strávníků.
Druhá část bude zaměřena na systém HACCP. Připomenete si problematiku nebezpečí z potravin a systému HACCP a dozvíte se, jak systém HACCP ověřovat v praxi.
Lektorkou je Ing. Lucie Janotová, Ph.D.
Termíny:
22. 8. 2018 Praha
27. 8. 2018 Plzeň
28. 8. 2018 Brno
29. 8. 2018 Praha
30. 8. 2018 Praha
Účastníci všech seminářů obdrží osvědčení o absolvování. Věříme, že nejen osvědčení, ale i praktické znalosti získané na těchto seminářích, budou výborným základem pro to, aby nový školní rok byl pro vaši jídelnu úspěšný. Pokud máte zájem o termín, který je obsazený, napište nám na info@jidelny.cz. Zařadíme vás mezi náhradníky.
Krajské konference hromadného stravování proběhnou v říjnu 2018. Přihlášky na konference budou k dispozici od 7. září 2018.
Těšíme se na další setkání s vámi!
Jitka Fejtková – za organizační tým seminářů
Diskuze