Přeskočit na obsah

ASPOS vydal doporučení k hygieně pro ŠJ

MŠMT sice zveřejnilo manuál hygienických pokynů, ale stále panuje mnoho nejasností, jak zajistit hygienický provoz školních jídelen po znovuotevření škol. Asociace společného stravování zveřejnila podrobnější doporučení týkající se pravidel hygieny určené přímo školním jídelnám. Více informací zjistíte v článku.

Autor: Redakce Jídelny.cz

MŠMT zpracovalo soubor hygienických pokynů, které by se ve školách a školských zařízeních měly uplatňovat po jejich znovuotevření v květnu 2020. Tyto dokumenty se však jen rámcově zabývají hygienou ve školních jídelnách.

Asociace společného stravování (ASPOS) začala již ve druhé polovině dubna pracovat na vlastním a podrobnějším doporučení, které by bylo určeno pouze pro školní jídelny, a ve středu 6. 5. 2020 je zveřejnila. 

Čeho se doporučení ASPOS týká

Doporučení je velmi podrobné, obsáhle probírá organizační a zejména hygienické aspekty těchto oblastí provozu školních jídelen:

  • Organizace provozu
  • Hygiena obecně a školení
  • Příjem surovin
  • Příprava stravy
  • Vstup strávníků do jídelny a organizace stolování
  • Výdej a stolování

Podle autorů doporučení bylo jeho cílem „přinést soubor dalších možných opatření v boji proti koronavirové nákaze.“ Měli snahu, aby pokyny přispívaly k vysoké ochraně strávníka i personálu před možnou nákazou, aby ukázaly co nejvíc situací, kdy k ní může dojít, a zejména aby byly prakticky realizovatelné. Protože každá jídelna má trochu jiné podmínky, autoři chtějí, aby „jídelny braly doporučení jako inspiraci pro své vlastní úvahy, jak nejlépe v této době zorganizovat provoz školní jídelny.“

Dokument se zabývá pouze školní stravováním realizovaným ve školní jídelně, nikoli stravou vydanou do jednorázových obalů konzumovanou mimo jídelnu (ve třídách) nebo stravováním cizích strávníků.

Materiál prošel důkladným připomínkovým řízení, do něhož se zapojilo kolem 10 vedoucích ŠJ, a to jak ze ZŠ a SŠ, tak z MŠ. Některé z nich neváhaly vysoce ocenit kvalitu dokumentu.

Členové ASPOS i všichni ostatní tak dostatečně dlouho před otevřením jídelen obdrželi základní návod k tomu, jaká pravidla hygieny mají v provozech dodržovat a na co si dávat pozor. 

Asociace ASPOS

ASPOS byl založen v roce 2005 a představuje profesní sdružení pracovníků společného stravování, které má v současné době několik stovek členů. Jeho současné aktivity ukazují, jak potřebné jsou dnes podobné organizace hájící zájmy zaměstnanců a proč stojí za to je podporovat.
Symbolický členský poplatek zajišťuje členům ASPOS řadu výhod (například metodiky pro odborné oblasti školního stravování, odborné poradenství, účinnou podporu při řešení kontrolních nálezů apod.).

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: marcik11

    pochvala
    Jednoduché, výstižné, srozumitelné!!! Přesně toliko stačilo, kdyby uvedlo MŠMT ve svém pokynu ve spolupráci s MZ a hlavním hygienikem. Velká pochvala ASPOSu, odvedl skvělou práci, hned se nám bude lépe pracovat!!!

  • Autor: Pepula

    poděkování
    Velmi děkuji za vaše srozumitelné vypracování rad, jak
    budeme postupovat, našla jsem zde kompletní a jednoduše
    řečené rady ,podle kterých jsme schopni provoz v jídelně bezproblémově zařídit.