Přeskočit na obsah

"Balíček" EU (6) – Požadavky na kuchyně

S přibližujícím začátkem roku 2006 se objevují další a další body, v nichž naše legislativa není zcela sladěna s nařízením 852. Jedním z těchto bodů jsou i požadavky na provozní a prostorové dispozice kuchyní a příp. nutnost jejich rekonstrukcí.

Autor: Ludmila Věříšová

Podle konzultace v odboru Hlavního hygienika – Ministerstva zdravotnictví není v úplném znění zákona o ochraně veřejného zdraví v zákoně č. 471/2005 Sb., zapracována jeho novela zákonem č. 274/2003 Sb., a to z legislativních důvodů. Tento zákon však stále platí a platí tedy i termín pro uvedení školních jídelen, které neodpovídají zákonu 258/2000 Sb., a vyhlášce č. 137/2004 Sb., do souladu s nimi do konce roku 2007.

Dá se ale říci, že toto už vlastně nebude ani potřeba, protože od 1.1.2006 platí nařízení č. 852/2004/ES, které má aplikační přednost před národními předpisy. Tam je důležitá hlavně příloha č. II, kde jsou uvedeny požadavky na stravovací provozy. Jsou mnohem obecnější než ve vyhlášce č. 137/2004 Sb., a jejich požadavky mohou prakticky splnit i některé dosud nerekonstruované jídelny.

Evropská unie má vydat k této problematice ještě nařízení pro mikrobiologii a pro sledování a asi i stanovení teplot při různých operacích. Na to bude čekat Ministerstvo zdravotnictví a teprve pak snad bude novelizovat své předpisy.

Není nutné mít od nového roku žádné obavy, pokud se postupuje podle našich předpisů, nic se neděje.
Postup případných plánovaných rekonstrukcí kuchyní však v současné době konzultujte s příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví.

Ministerstvo zdravotnictví bude instruovat krajské hygieniky, jak se v současné situaci orientovat, aby při kontrolách postupovali jednotně. Tyto porady však ještě nebyly, proběhnou v nejbližší době.

Ing. Ludmila Věříšová, CSc. je spolupracovnicí redakce portálu Jídelny.cz 

Autor: Ludmila Věříšová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se