Přeskočit na obsah

"Balíček" EU (7) – Další zprávy

Objevují se stále nové informace a upřesnění k „balíčku“ předpisů EU, který vstupuje v platnost dnem 1.1.2006.

Autor: Redakce

Omezení platnosti vyhlášky 137
Odborníci se shodují na tom, že ve vyhlášce 137/2004 Sb. od 1. ledna 2006 přestane platit Hlava I. Tedy celá první část věnovaná hygienickým požadavkům na  provozovny stravovacích služeb s paragrafy 3 až 14. Stane se tak díky nařízení EU č. 852/2004, které dnem 1.1.2006 vstupuje v platnost.

Plné znění nařízení 852 si můžete stáhnout zde.

Upozorňujeme zejména na přílohu II tohoto nařízení, která stanovuje obecné požadavky na potravinářské provozovny.

Sborník k hygienickému balíčku
Ministerstvo zemědělství na svých www stránkách sděluje, že právě vydalo praktickou knižní příručku s názvem „Sborník k hygienickému balíčku“, která souhrnně přináší soubor nařízení Evropského parlamentu a Rady, obecně označovaných jako „Hygienický balíček“.  Jde o předpisy související s potravinovým právem EU a které jsou závazné pro všechny členské státy. Sborník dále obsahuje tři návrhy Generálního ředitelství Evropské komise SANCO k postupu při zavádění předpisů do praxe.
Příručka by měla být k dispozici zdarma v sídle MZe v Praze a dále na všech Zemědělských agenturách MZe v bývalých okresních městech.

Správná hygienická praxe
V souvislosti s novými předpisy se velmi často objevuje pojem „správná hygienická a výrobní praxe“ (SHVP). Objevuje se např. v souvislosti  s případy, kdy uplatňování systému kritických bodů přináší těžkosti. MZe vydalo několik elektronických příruček – návodů k SHVP pro zpracování jednotlivých druhů potravin. Můžete se s nimi seznámit zde.
Podobná souhrnná  příručka pro oblast hromadného stravování (školních a závodních jídelen) zatím neexistuje. Jak jsme se informovali na Ministerstvu zdravotnictví, měla by časem vyjít také. Termín bohužel není znám.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se