Jednou z možností, kterou máme k poznávání novinek, je návštěva výstav, konferencí, veletrhů a podobných akcí. Jedna z největších středoevropských akcí zaměřených na gastronomii se v těchto dnech právě chystá – brněnská Salima. U našich východních sousedů podobná akce nedávno proběhla – gastrovýstava Danubius Gastro Bratislava. A pro mnoho z nás, zejména pro ty, kdo žijí v moravskoslezských krajích, je jednodušší, snazší a lacinější se vypravit tam než na nějakou podobnou výstavu v Praze.
Co je Danubius Gastro?
Danubius Gastro jako přední a největší slovenská výstava gastronomie a hotelnictví proběhla ve dnech 26.-29.1.2006 na výstavišti Incheba v Bratislavě. Koho neodradilo mrazivé počasí, kdo se probojoval přeplněnými šatnami a neztratil se v bludišti výstavních hal A1-A2-A0-D1-D2, ten určitě nelitoval, ať pocházel z malé restaurace či z velké jídelny. Provázely ho malé a menší stánky, jen pár větších expozic, komorní prostředí a srdečná slovensko-česko-rakouská atmosféra. Zástupců českých firem, vystavovatelů i návštěvníků tam bylo víc než dost.
Účastníci
Majitelé restaurací a vináren ochutnávali vzorky vín a destilátů, kavárníci hodnotili nejnovější techniku na přípravu kávy všech druhů, studenti učilišť a škol sbírali prospekty. A ostatní? Chodili, pozorovali, srovnávali, ochutnávali, ptali se, sbírali informace, protože vše se jim může hodit.
Co bylo k vidění?
Velká kuchyňská technika, sporáky, kotle, konvektomaty, lednice a mrazáky, chladicí vitríny, pizza pece, pánve, ale i myčky a pračky, hygienické přípravky a úklidová technika, termosy, gastronádoby, transportní technika. Oděvy pro pracovníky, bezpečnostní zařízení, nábytek, stoly, židle, kuchyňské náčiní, nože, nůžky, formičky, zdobičky, a spousta dalšího. Kde jinde se vám podaří vidět kuchaře, jak připravuje pokrm v konvektomatu, kde jinde vám k tomu ještě podá zasvěcený výklad. Mohli jste si zkusit myčku, otevřít, zavřít, naplnit nádobím.
Pro mlsné jazyky byla určena hala D, kde vystavovali dodavatelé potravin a polotovarů. Chodilo se od stánku ke stánku, ochutnávalo a hodnotilo. Co? Sýry, smetany, jogurty, pudinky, někde vonělo čerstvé pečivo, k vidění byly džemy, džusy, konzervované ovoce a zelenina. Točila se výborná zmrzlina, zapíjelo se mnoha druhy čajů, kávy a čokolády. Vedoucím jídelen se tady určitě líbilo.
Nabídka služeb a doprovodný program
Mnoho vystavovatelů však nabízelo i služby, často spojené s hygienou. Každý z dodavatelů gastrozařízení vám zároveň řekl, jak jejich stroj zařadit do systému HACCP. Nabízely se knihy časopisy věnované otázkám hygieny podle nových EU předpisů a HACCP. Zaujal samostatný HACCP koutek, který byl v expozici jednoho vystavovatele.
Výstava byla doprovázena gastrosemináři, soutěžemi, prezentacemi dovedností cukrářů kuchařů, barmanů, přehlídkou slavnostních tabulí, ale to už bylo spíše pro zástupce restaurací a skutečné gastronomické fajnšmekry. Pro zástupce toho našeho hromadného stravování toho i tak bylo dost.
Navštívit občas podobnou výstavu v době prudce se měnících nároků na provozovatele stravovacích služeb, v době nových technologií a měnících se předpisů by mělo být pro odborníky ze stravování samozřejmostí, ne-li povinností.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze