Krajské konference, které na konci března budou zahájeny, jsou tradiční akcí pro školní jídelny. O některé části je enormní zájem, děkujeme vám za něj. Přinášíme vám několik upřesnění – k programu, k přihlašování, k organizaci, aby se vám o vaší účasti na konferenci snadněji rozhodovalo, aby konference pro vás byla příjemným a užitečně vyplněným dnem.
Přihlaste se včas – získáte zajímavé bonusy
Abychom zkvalitnili služby účastníkům konferencí, přichystali jsme pro přihlášené tyto materiály:
Průvodní materiály k přednáškám – o takové texty jste už dříve projevovali zájem a jsme rádi, že nám je lektoři v předstihu připravili. Pokud budete s touto formou spokojeni, začneme ji na konferencích používat standardně.
Rádce školní jídelny 3 – tuto svou další publikaci poskytl Státní zdravotní ústav. Popisuje, jak normovat, pokud plánujete jídelní lístek dle Nutričního doporučení MZ, abyste plnili spotřební koš.
Receptury na mírně slané bezmasé pokrmy – sešit SZÚ s dvacítkou receptur je pro vás připraven jako dárek.
Jelikož jsou všechny tyto materiály pouze v omezeném množství, budou určeny jen pro ty, kteří se včas přihlásí a dostaví se na konferenci.
Prosíme vás, abyste k přihláškám věnovali pozornost a v maximální míře využívali elektronický formulář. Odeslaná přihláška vám bude automaticky mailem potvrzena.
Hlavní program je skutečně pro všechny, i pro vás
Tahákem hlavního volného programu jsou výsledky studie Státního zdravotního ústavu v podání zástupců KHS a SZÚ. O tom, že studie proběhla, jistě víte, možná jste i zaregistrovali různé informace o jejích výsledcích. Na jarních konferencích budete mít možnost slyšet souhrnné, fundované a nezkreslené informace. K tomu také nástin úkolů a možností, jak byste měli na výsledky studie zareagovat vy ve školních jídelnách. To vše v podání hygieniček z KHS nebo lidí nejpovolanějších – zástupců SZÚ. V mnoha krajích se tak můžete těšit, že přednášet vám budou lidé z „vašich“ KHS, které důvěrně znáte. Kdo konkrétně bude u vás přednášet, zjistíte v pozvánce na konference.
Další zajímavou přednáškou bude výklad k etiketám výrobků. Pestrost nabídky potravinářů je taková, že začíná výrazně komplikovat zařazování potravin do skupin spotřebního koše. Střílet od pasu skupiny a koeficienty nelze, jediná možnost je rozhodnout se podle etikety. V přednášce uvidíte kolem 30 etiket různých výrobků, včetně těch „problémových“, k tomu bude výklad o označování potravin. Věříme, že když absolvujete tuto přednášku, tak až dostanete opět nějaký nový výrobek, budete přesně vědět, kam se na etiketu podívat a jak se rozhodnout.
Na neustálý zájem o zkušenosti s rybími a luštěninovými jídly reaguje přednáška, která shrnuje praktické zkušenosti z jídelen v této oblasti. Žádná teorie, jen a jen poznatky z jídelen! Přijďte, to by bylo, aby alespoň něco z nasbíraných zkušeností vám nepomohlo s nabídkou rybích a luštěninových jídel.
Tematická školení
A co říci k tematickým školením pro malé skupiny účastníků, které jsou také součástí konferencí?
Ranní školení spotřebního koše je pro všechny vedoucí, které jsou v základu obeznámeny se sledováním výživových norem a chtějí si ujasnit jeho plnění, nastavení skladových kart, zařazení apod. Je téměř vyprodáno.
Odpolední školení bude poněkud netradiční. V souvislosti se spotřebním košem vždy mluví o potravinách a receptech. Mnohé jídelny ale doplňují výborné recepty a skvělou práci svých kuchařek ještě něčím dalším – promyšlenou nabídkou jídel, komunikací s učiteli, strávníky, rodiči, uplatňují psychologické triky apod. Prostě vědí, jak na to! A v tom je často rozdíl mezi těmi, které spotřební koš celkem úspěšně plní, a těmi, kde to nejde. Školení představuje první ucelený pokus o shrnutí těchto nekuchařských metod, vedoucích k lepším výsledkům spotřebního koše.
Nejen přednášky, ale i kopec zajímavostí
Na konferencích bude spousta dalších zajímavých věcí. Diskuse s vašimi kolegyněmi a kolegy si vždy pochvalujete, přijďte mezi ně, mají podobné problémy, starosti i radosti jako vy a možná i u nich najdete podporu a pomoc. Letos budou v předsálí také zástupci KHS a SZÚ a budete si moci promluvit také s vystavovateli.
K nahlédnutí i prodeji budou učebnice bezpečnosti potravin a výživy, rovněž receptář ze soutěží školních jídelen i receptář bezmasých pokrmů. O bezmasý receptář je velký zájem, takže na konferencích se patrně budou prodávat poslední dostupné výtisky.
Pozor, v Brně nové prostory!
Účastníky z Brna a okolí upozorňujeme, že brněnská konference se koná v nových prostorách hotelu Avanti, Střední 61. Najdete ho poblíž tramvaje z centra do Králova Pole.
Dostupnost od vlakového nádraží (MHD):
Jeďte tramvají č. 1 (směr Řečkovice) na zastávku Hrnčířská. Na křižovatce u zastávky odbočíte doprava, půjdete ulicí Rybníček. Na druhé křižovatce odbočte doleva do ulice Střední, kterou přijdete přímo k hotelu. Od zastávky je cca 400–500 m.
Těšíme se na setkání s Vámi na krajských konferencích a přejeme Vám krásné jarní dny.
Diskuze