Přeskočit na obsah

Celodenní a dietní stravování dětí a seniorů – pozvánka na odborný kurz

Zveme vás na cyklus odborných kurzů, na kterých se naučíte, jak vybírat potraviny a pokrmy v provozech pro přípravu celodenní a dietní stravy, a  jak sestavovat jídelníčky s ohledem na zdravotní stav strávníků.

Autor: Redakce Jídelny.cz

Pracujete v domovech pro seniory nebo v zařízeních, která celodenně pečují o nemocné a postižené? Připravujete stravu v domovech mládeže, v dětských domovech, ve studentských internátech a mateřských školách?

Pak právě pro vás je určeny semináře zaměřené na celodenní a dietní stravování dětí a seniorů. Zkušená nutriční terapeutka vás na nich seznámí s tím, jak vybírat vhodné potraviny a pokrmy, a doporučí vám postupy pro sestavování jídelníčků.

Kurzy jsou zařazeny do kreditního systému České asociace sester KK/1466/2016

Počet kreditů za účast na kurzu: 4 (podmínkou je účast na celém kurzu)



Odborný kurz je určen pro vedoucí pracovníky stravovacích provozů, kuchařky a kuchaře, nutriční terapeuty, asistenty ochrany veřejného zdraví, zdravotně sociální pracovníky, všeobecné sestry.

Program

08:30 – 09:00Prezence
09:00 – 09:10Zahájení kurzu – Jídelny.cz
09:10 – 10:10Celodenní stravování seniorů
10:10 – 10:20Informačně propagační blok
10:20 – 10:30Přestávka na kávu
10:30 – 11:30Dietní stravování seniorů
11:30 – 11:40Informačně propagační blok
11:40 – 12:10Přestávka – občerstvení s informací hostitelů
12:10 – 13:10Celodenní stravování dětí
13:10 – 13:25Odpolední přestávka
13:25 – 14:25Dietní stravování dětí


Změna programu vyhrazena.

Celodenní stravování seniorů

  • specifika výživy seniorů,
  • hlavní faktory ovlivňující stravování seniorů, 
  • problematické nutrienty, 
  • důležité zásady při sestavování jídelního lístku pro seniory, 
  • výběr vhodných potravin a pokrmů, 
  • úprava konzistence stravy, 
  • ukázky jídelníčku, 
  • doporučení a praxe.

Dietní stravování seniorů

  • nejčastější diety a hlavní zásady při tvorbě diet pro seniory,
  • výběr vhodných potravin a pokrmů, 
  • sestavování jídelníčku,
  • šetřící versus žlučníková dieta, 
  • dieta při diabetes mellitus 2. typu, 
  • dieta při laktózové intoleranci, 
  • dieta při léčbě Warfarinem.

Celodenní stravování dětí

  • specifika výživy dětí,
  • nejvýznamnější rozdíly ve stravování dětí a dospělých
  • důležité zásady při sestavování celodenního jídelního lístku pro děti,
  • s ohledem na spotřební koš a nutriční doporučení, 
  • výběr vhodných potravin a pokrmů, 
  • ukázky jídelníčku.

Dietní stavování dětí

  • nejčastější diety a hlavní zásady při tvorbě diet pro dětské strávníky,
  • výběr vhodných potravin a pokrmů, 
  • diety a školní stravování – legislativa, praxe,
  • sestavování jídelníčku,
  • bezlepková dieta,
  • alergeny a eliminační diety (např. dieta při alergii na bílkovinu kravského mléka), 
  • dieta při diabetes mellitus 1. typu, 
  • šetřící dieta.

Přednášející

Mgr. Jana Petrová: Nutriční terapeutka, Litomyšlská nemocnice

Pracuje jako nutriční terapeut v nemocnici v Litomyšli a vypomáhá v domovech pro seniory sestavovat pestré a nutričně vyvážené jídelní lístky. Věnuje se také poradenství při snižování nadváhy, hodnotí jídelní lístky školních jídelen a přednáší o výživě na konferencích v ČR i v zahraničí.

Kdy a kde se s námi můžete setkat

DatumMěstoAdresa konáníMapa
06.09.2016Ústí nad LabemClarion Congress Hotel, Špitálské náměstí 3517mapa
07.09.2016Hradec KrálovéKulturní středisko Médium, Jana Masaryka 605mapa
08.09.2016Praha 8Hotel Čechie Praha a.s., U Sluncové 618mapa
12.09.2016OstravaDům kultury Akord Ostrava-Zábřeh, s.r.o., náměstí SNP 2012/1mapa
13.09.2016OlomoucBEA centrum Olomouc, tř. Kosmonautů 1288/1mapa
14.09.2016Zlín, PřílukyStřední zdravotnická škola, Broučkova 372mapa
15.09.2016BrnoZákladní škola Brno, Čejkovická 10mapa
20.09.2016České BudějoviceStřední škola polytechnická, Nerudova 59mapa
21.09.2016PlzeňZměna! Green Gondola hotel, Pallova 12mapa


Upozorňujeme na změnu místa konání v Plzni: původní prostory v Centru Éčko, Guldenerova 2657/17 byly nahrazeny sálem Green Gondola hotel, Pallova 12.

Účastnický poplatek

Vstupné na odborný kurz činí 650 Kč.

Počet účastníků je omezen, proto si, prosím, rezervujte včas svou účast.

Podrobnosti rezervace

  1. Na kurz je nutno se přihlásit elektronickou formou na http://www.jidelny.cz.
  2. Vstupné je splatné nejpozději 10 dní před datem konání kurzu převodem na účet u Raiffeisenbank a.s. 916995001/5500, kdy variabilní symbol bude číslo přihlášky. Do příkazu uveďte příjmení účastníka (pro identifikaci platby). Předpis k platbě získáte vyplněním elektronické přihlášky. Věnujte, prosím, vyplnění přihlášky mimořádnou pozornost, na jejím základě bude vystaven daňový doklad. 
  3. Daňový doklad Vám bude zaslán v elektronické podobě (PDF) na Vámi uvedenou e-mailovou adresu v okamžiku připsání požadované částky se správným variabilním symbolem na náš bankovní účet. Potvrzení o platbě přineste, prosím, s sebou. 
  4. Ve výjimečných případech lze uhradit vstupné hotově u prezence. Při platbě v hotovosti se vstupné zvyšuje o 100 Kč.
  5. Zaslaná přihláška je závazná. Bezplatné storno přihlášky přijímáme nejpozději 3 pracovní dny před zahájením kurzu. Po tomto termínu hradí účastník stornovací poplatek ve výši 100 Kč. Přihlášku lze zrušit pouze elektronickou poštou (e-mail: info@jidelny.cz). Při neúčasti přihlašovaného nebo jeho náhradníka poplatek nevracíme. 
  6. Případné změny programu budou uveřejněny na portálu Jídelny.cz.
  7. V případě dotazů jsme Vám k dispozici na telefonním čísle 731 331 095 od 8:00 do 11:30 hod nebo na info@jidelny.cz.

Základy výživy pro stravovací provozy

Učebnice výživy  Kniha právě pro vás!

  Praktická příručka o zásadách výživy ve stravovacích provozech.

  Obsahuje věcné informace doplněné o příklady z praxe.

  Slouží ke snadné orientaci v poznatcích o výživě.

  Věnuje se stravování žáků, dětí s dietou, nemocných, sportujících a seniorů.

  Prodejní cena: 335 Kč včetně DPH    >>> Objednat

Autor: Redakce Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se