Přeskočit na obsah

Celostátní finále soutěže O nejlepší školní oběd 2012

V Brně proběhlo celostátní finále soutěže školních jídelen O nejlepší školní oběd. Sešlo se na něm 10 nejlepších týmů, které postoupily z úvodní kola soutěže. Přečtěte si, jak finále dopadlo a jaké receptury vyhrály.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Za přívětivého srpnového počasí se v úterý 28. srpna konalo v Brně finále celostátní soutěže školních jídelen. Do úvodního kola soutěže, které proběhlo korespondenčně, se přihlásilo celkem 78 jídelen. Letos soutěž neměla úzké tematické zadání, soutěžní receptury jen měly patřit mezi ty, které se běžně zařazují na jídelníček a které patří mezi oblíbené. Cena jedné porce musela být do 34 Kč.

Úvodní kolo soutěže

V prvním kole se hodnotily dodané recepty, jejich kalkulace, technologické postupy a fotografie. Odborná porota složená z členů Společnosti pro výživu sledovala soulad jídla s požadavky zdravého životního stylu, nutriční hledisko, vhodnost použitých surovin, technologický postup přípravy, vzájemnou sladěnost potravin, chutě či barev, cenové hledisko apod. O průběhu hodnocení nám pověděla Alena Strosserová z pořádající SPV: „Hodnocení probíhalo anonymně, jednotliví členové komise jídla bodovali izolovaně a nebyli přitom vzájemně v kontaktu. Podle dosažených bodů pak bylo sestaveno závěrečné pořadí. Rozdíly na prvních dvaceti třiceti místech byly minimální, ale do závěrečného kola se dostalo skutečně jen deset nejlepších.“

Kdo postoupil do finále

Do finále postoupilo těchto 10 jídelen:
Česká jídelna, Poděbradská 786, Praha 9
Gymnázium Lesní čtvrť, Zlín
Fakultní základní škola dr. Milady Horákové a Mateřská škola, Olomouc
Mateřská škola Libocká, Praha 6
Mateřská škola, Střítež nad Bečvou
Mateřská škola Na Korábě 2, Praha 8
Školní jídelna Nádvorní 1, Brno
Školní jídelna Náměstí Svornosti 7, Brno
Základní škola Mánesova, Otrokovice
Základní škola Videčská, Rožnov pod Radhoštěm

Soutěž v kuchyni

Útočiště závěrečnému klání poskytl areál střední školy informatiky a spojů v Brně. Jídelna i kuchyně byla velmi prostorná, soutěžící velmi pozitivně hodnotili možnost ubytování přímo v areálu, pro návštěvníky bylo kladem výborné dopravní spojení a velké parkoviště. Soutěžící Anna Vičánková ze ŠJ ZŠ v Otrokovicích uvedla: „Pracovní podmínky jsme měli výborné. Velmi prostorná kuchyň, dobře vybavená nádobím, vstřícný personál, každý jsme měli svůj vlastní konvektomat, svůj pracovní prostor, velice dobře se nám vařilo. Měli jsme dostatek místa, nádobí, jen nějaké pracovní pomůcky jsme si vzali, třeba vlastní nože, menší pánvičky. Jinak jsme měli vše, co jsme potřebovali. Také ubytování na internátě v místě soutěže bylo velmi příjemné, ráno jsme nemuseli nikam cestovat, člověk si může odskočit na pokoj si odpočinout.“

V kuchyni

Soutěžní klání bylo zahájeno již brzy ráno, kdy do kuchyně nastoupila první soutěžní směna. Trojice či čtveřice týmů měla v každé směně 2,5 hodiny na to, aby připravila svá menu. Pak následovala veřejná obhajoba jídel a hodnocení třináctičlenné odborné poroty, kterou tvořili žáci ZŠ, zástupci Ministerstva zdravotnictví, MŠMT, krajských úřadů, Magistrátu města Brna, tisku, Asociace kuchařů a cukrářů i VZP. Jako host se do práce poroty i do závěrečného moderování zapojila herečka Markéta Hrubešová.

Hodnocení poroty

Porotci někdy představovaná jídla nijak nešetřili, vznášeli i kritické připomínky, mnohem častěji se ale vyjadřovali pochvalně. Jinak ale obhajoba jídel byla spíše odbornou konzultací poroty, moderátora a soutěžících. Potěšující bylo, že při prezentacích roste úroveň vystoupení, vedoucí týmů dokázaly moderátorovi velmi kvalifikovaně a s přehledem oponovat. Členka poroty prof. Dostálová z VŠCHT si všimla, že mnohé vedoucí týmů měly výborné znalosti o výživových parametrech použitých potravin. Podle člena poroty MVDr. Otoupala byla úroveň jídel v průměru velmi dobrá, jídla byla pouze dobrá, nadprůměrná a výborná. 

Porota

Mezi porotci byl i předseda Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec, který u výstavky připravených menu řekl: „Já si dost dobře dovedu představit, že by se většina těchto jídel objevila na jídelních lístcích v restauracích. Když se podíváme např. na tady ten salát s karbenátkem, proč byste si nedal v meníčku takovýhle dobrý oběd? Nebo tady ta zapečená ryba, vedle zeleninový špíz, o lososu ani nemluvě. V podstatě všechny jídla č. 3-7 jsou velmi dobré, a polívky bez jakýchkoli diskusí všechny. „

Prezentace obědu

Do prezentací se zapojovalo svými vstupy i obecenstvo, buď návštěvníci soutěže, nebo kuchařky týmů, které měly vystoupení již za sebou. Mnoho zúčastněných kuchařek poslouchalo popisy technologických postupů a použitých surovin a degustovalo vzorky určené pro veřejnost. To vše vyvolávalo živé diskuse a celý den byl pro všechny vzácnou příležitostí k setkávání a výměně zkušeností všech, kteří se školním stravováním zabývají.

Výsledky soutěže

Vítězem finále se stalo družstvo ŠJ Náměstí Svornosti v Brně, které připravilo toto menu:
Polévka: Hráškový krém s bylinkovými krutonky
Hlavní jídlo: Losos na restované zelenině, bramborová kaše
Dezert: Dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky

Vítězné družstvo

Na druhém místě skončila ŠJ ZŠ Mánesova, Otrokovice. Soutěže se zúčastnila s tímto menu:
Polévka: Vývar s hovězím masem vařeným přes noc a celestýnskými nudlemi
Hlavní jídlo: Zdravý karbenátek, bramborový salát s francouzskou zeleninou a jogurtovým dresinkem s bylinkami
Dezert: Lehký jáhlový dezert s lesním ovocem

Třetí místo obsadila ŠJ Nádvorní v Brně, která připravila následující menu:
Polévka: Polévka rajská s ovesnými vločkami
Hlavní jídlo: Pangasius ze Švédska
Dezert: Tvarohová pribinka

V soutěži laické veřejnosti zvítězila jídelna Gymnázia Zlín s tímto menu:
Polévka: Maďarská rybí
Hlavní jídlo: Zeleninový špíz, bramborová kaše
Dezert: Celerový s dresinkem, pečivo

Všichni přítomní oceňovali, že do finále probojovaly i kuchyně mateřských škol. Markéta Hrubešová si několikrát povzdechla: „Kdyby takto vařili ve všech restauracích v Česku…“ a Miroslav Kubec ve své závěrečné řeči řekl: „Obdarováváte každý den své strávníky. Děláte to dobře a dělejte to dál.“

První tři týmy

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: haris

    soutěž
    Určitě moc záslužné jak se představuje školní stravování.Reportáž jsem viděla v TV.
    Jen bych chtěla vidět jak se taková jídla uvaří za 21,70 pro dospělého strávníka.Za 34kč se vařilo jen na této soutěži nebo za tuto cenu vaří běžně?

    • Autor: majka 1

      Těch 34,- Kč je horní limit stravného pro kategorii 11-14 let. Atmosféra soutěže je skvělá, pokud vaříte ve školní jídelně, můžete si to vyzkoušet a příště se přihlásit. Poznáte spoustu skvělých lidí ze svého oboru.

      • Autor: haris

        Bohužel jsme ústav a podobná soutěž se v našich zařízení nepořádá a to je myslím dost škoda.
        Hodně zdaru dokud ještě školní stravování máme.

  • Autor: tara

    celostátní finále o nejlepší školní oběd
    Aby opravdu byla jídla hodnocena jako nejlepší a hojně používaná ve školních jídelnách, bych pro příští výběr poroty doporučovala i zástupce všech dětských kategorií hlavně ze základních škol. Jinak si myslím, že mě by určitě chutnalo.
    Přeji hodně úspěchů.

  • Autor: majka 1

    poděkování
    Chtěla bych poděkovat organizátorům soutěže za perfektní zázemí, které týmům zajistil. Prostorná kuchyň i jídelna, skvěle zvládnutá organizace a kolektiv domácí školní jídelny fungující jako přesně seřízené hodiny. Vše bylo připraveno vzorně a ve velmi hojné míře.

  • Autor: eny

    školní oběd
    A nebylo by pár fotek jídel jako vloni? Prosím…..jen tak pro potěchu oka a inspiraci…