je vedoucí ŠJ ve Všestarech
V sobotu 24. října 2015 uspořádala občanská iniciativa Skutečně zdravá škola (dále SZŠ) první celostátní konferenci. Program zahrnoval jak představení této iniciativy, tak informace z pilotních škol, které se do programu v letošním roce zapojily a které mohou svými dosavadními zkušenostmi inspirovat i další školy.
Ve velkém zasedacím sále Magistrátu hlavního města Prahy se sešli účastníci ze všech koutů naší republiky, mezi nimi zástupci zřizovatelů, zaměstnanci školních jídelen, pedagogové, členové jiných občanských iniciativ i rodiče. Na konferenci byli také přítomni zástupci ministerstva životního prostředí.
Úvodní slovo patřilo starostovi městské části Praha- Ďáblice Miloši Růžičkovi, který se zmínil o svých osobních zkušenostech se školním stravováním a apeloval na zřizovatele, aby nepronajímali jídelny cizím firmám, jak se to v některých městech děje. V dalším příspěvku hovořil Bohuslav Sedláček – jeden ze zakladatelů iniciativy SZŠ o vizích celého programu. Za velmi důležité přitom považuje navázání spolupráce zaměstnanců škol, dětí a rodičů. Upozornil také na nové nutriční doporučení, které vydalo ministerstvo zdravotnictví a které SZŠ považuje za dobrý krok na cestě k lepšímu stravování ve školách.
Inspirace z Velké Británie
Tom Václavík, který působí jako odborný garant SZŠ, představil všem účastníkům britský program Food for live, který se stal inspirací pro SZŠ. Ten v současnosti sdružuje 5200 škol, ale také nemocnice, podniky a domovy důchodců. Cílem Food for live je, aby každý žák, opouštějící základní školu, uměl vařit a znal původ potravin. To považuje za důležité i SZŠ a podporuje proto na školách zavedení praktických hodin vaření.
Zkušenosti ze škol
Velkou pozornost získala vystoupení zástupců škol a školních jídelen, které se k iniciativě SZŠ připojily a začaly ke stravování a k výuce zdravého životního stylu přistupovat s novým pohledem. Byly mezi nimi jak malé mateřské školy, tak velké školy s tisícovkou strávníků. Většina z nich se již v minulosti snažila o jisté ozdravení stravování, ať už z podnětu rodičů, ředitelství školy nebo vedoucí jídelny. Všichni ve svých vystoupeních kladně hodnotili spolupráci s místními koordinátory SZŠ, kteří jim pomohli zejména v době nastartování programu, ale i později například při budování školní zahrady nebo vyhledávání nových místních dodavatelů surovin. Tyto školy mimo jiné pořádají pro rodiče, učitele i žáky vzdělávací přednášky, často spojené s ochutnávkou nových pokrmů.
V základní škole Plesingera-Božinova v Neratovicích zavedli pro výuku dětí v oblasti zdravého stravování speciální projekty do vyučování a kroužek vaření. Dívky z 9. třídy založily akční skupinu „Zdravá devítka“ a snaží se podpořit zájem ostatních žáků o zdravé stravování prostřednictvím soutěží a přednášek. Píší články do školních novin a na své nástěnce vyvěšují různé články i zdravé recepty. Starají se také o bylinkovou zahrádku, která vznikla na nevyužitém pozemku. Zajímavou novinkou ve škole jsou komentované jídelníčky, které mají pomoci žákům a jejich rodičům s vhodným výběrem z nabízených jídel. U vytipovaných pokrmů je na jídelním lístku vysvětleno jejich složení, výživové hodnoty nebo původ surovin.
Mezi školy, které se zdravému stravování věnovaly už v minulosti, patří základní škola v Drásově v Jihomoravském kraji. Byli zapojeni do programu „Zdravá pětka“. Po přihlášení k iniciativě SZŠ uspořádali jednak přednášky pro rodiče a širokou veřejnost, ale i praktické semináře pro kuchařky a pedagogy. Na školních pozemcích se pustili do výstavby bylinkové spirály a vyvýšených záhonů, na kterých pěstují zeleninu.
Výuka vaření nejen na hotelové škole
V Akademii hotelnictví a cestovního ruchu v Plzni vedou svoje studenty nejen ke konzumaci zdravějších jídel ve školní jídelně, ale v rámci odborné výuky je učí i správně připravovat méně obvyklá zdravá jídla a využívat nové suroviny. Takové znalosti většina absolventů – kuchařů v jiných školách nezíská. Za zmínku stojí i přístup vedení základní školy ve Vizovicích, která umožňuje všem žákům 7. tříd účastnit se v rámci výuky hodin vaření.
Varování před obezitou
Se svým příspěvkem vystoupila také Margit Slimáková, zakladatelka SZŠ. Varovala v něm před nárůstem dětské obezity – za uplynulých 17 let se její výskyt ztrojnásobil. A díky úpravě výživy je možné tento nepříznivý stav změnit. Za základ správných stravovacích návyků považuje vhodnou výživu a společné stolování v rodinách. V další části vystoupení představila hlavní cíle, kterých chce SZŠ dosáhnout. Zmínila se také o novém nutričním doporučení, které by však podle představ SZŠ mělo být součástí vyhlášky o školním stravování.
Poté se slova ujala lékařka Hana Krejčí, odborná garantka programu SZŠ. Nejprve vysvětlila příčiny a zdravotní důsledky obezity, poté vyzdvihla několik oblastí, kde by bylo potřebné v rámci prevence obezity provést změny. Jsou to mimo jiné nedostatečná výuka o zdravém životním stylu na školách, nevhodný sortiment v automatech a bufetech a zastaralé výživové normy ve školním stravování.
Zkušenosti ze Slovenska i z Liberce
Další vystoupení patřilo zástupkyni občanského sdružení Jem iné ze Slovenska, které vzniklo díky inspiraci britským kuchařem Jamie Olivierem. Toto sdružení se mimo jiné zabývá přípravou jídla pro soukromé mateřské a základní školy, upřednostňuje vaření z místních surovin a propaguje domácí pečení chleba.
Se svými zkušenostmi seznámila účastníky konference Zuzana Tachovská z Liberce, která byla iniciátorkou vzniku metodického doporučení pro liberecké školní jídelny omezující používání potravinových náhražek a má zásluhu také na dalším vzdělávání zdejších kuchařek a vedoucích jídelen.
Problémy a překážky
Jaké problémy musely řešit školy zapojené do pilotního ověřování programu SZŠ a s jakými se mohou setkat i další, vysvětlili Lenka a Václav Broukalovi, kteří byli pověřeni nezávislým hodnocením programu. Z něho vyplynulo, že se neosvědčilo dělat radikální opatření ve stravování, ale větší šanci na úspěch měly postupné změny doplněné vhodnou výukou. Dětem se líbí hodiny vaření i exkurze na farmy.
Při hodnocení byly shledány i některé překážky, na které školy při realizaci programu narážejí – např. hygienické normy (používání vlastních výpěstků při přípravě obědů) nebo živnostenský zákon. Za slabé místo byla označena v mnoha případech špatná komunikace mezi ředitelstvím školy a školní jídelnou a rovněž nedostatečná motivace kuchařek.
Ocenění škol na závěr
Závěr konference patřil ocenění 15 škol, které se do pilotního ověřování programu SZŠ pustily a staly se tak příkladem pro ostatní na cestě zlepšování školního stravování. Bronzový certifikát pak převzala šestice škol, kterým se již podařilo splnit příslušná kritéria. Zvláštní cenu nakonec převzaly dívky ze „Zdravé devítky“ z Neratovic za propagaci zdravého stravování mezi spolužáky.
Zdenka Macháčková je vedoucí ŠJ ve Všestarech
je vedoucí ŠJ ve Všestarech
Diskuze
Autor: Venca
koordinace
Dobrý den, dnes jsme si přečetla tento článek.
Nechci tady dávat, či nedávat hlasy „iniciativě“ (také nepopírám, že jejich kroky se zájmem sleduji) – co rozhodně NEMŮŽEME tomuto sdružení upřít je skutečně promyšlený koncept. Spolupráce se všemi složkami, které by mělo stravování dětí zajímat a píli s kterou koncept připravují. Klobouk dolů,škoda, že tento zájem mi nějak chybí u zákonodárců. A nebo promyšlení pracují, ale nedávají to lidem vědět ?