Přeskočit na obsah

Co vás nejvíce zaujalo na Krajských konferencích

Co vás nejvíce zaujalo na Krajských konferencích aneb hrst zajímavých postřehů! Zatím proběhla jen velmi malá část konferencí, ale už teď je vidět, že některé věci z programu zúčastněné mimořádně zaujaly.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

V pondělí 8.10. 2007 začalo podzimní kolo Krajských konferencí. Zatím proběhla jen velmi malá část z nich a je předčasné je hodnotit či dělat nějaké závěry. Bylo ale vidět, že některé věci a body programu zúčastněné mimořádně zaujaly.

Úvodní školení hygienického minima
Ne klasické školení, přednáška, diskuse a závěr! Ing. Janotová použila zcela netradiční formu: rozdala natisknuté problémové okruhy, projděte si je, zkuste si odpovědět a pak společně hledejme správné východisko. Není jedna správná pravda. Každý má svůj díl pravdy. Hledejme, co máme společné.
Tato netradiční forma se ukázala jako velmi účinná. Na některé body školení jistě účastnice hned tak nezapomenou. A na závěr klasické osvědčení!

Školení pro kuchařky
Nejen paní vedoucí potřebují pravidelná školení, i kuchařky se občas musí dozvědět něco nového. Portál připravuje na jarní prázdniny 2008 cyklus školení právě pro kuchařský personál. A zmínky o těchto školeních vás velice zajímaly. Co bude obsahem? Vybrané kapitoly hygieny, BOZP, odpadového hospodářství, ale hlavně: Nové trendy ve vaření. A kdo to bude předvádět: šéfkuchaři Asociace kuchařů a cukrářů! Podrobnosti včas zveřejníme.

Informačně propagační vystoupení Nestlé
Byla to hodnotná přednáška, divadelní  show nebo tvrdá reklama? Zahradník s košíkem ovoce, zeleniny a různých dalších produktů  (neboli šéfkuchař firmy Nestlé) vás velice pobavil. Ale zároveň si každý, kdo vystoupení shlédl, velice dobře zapamatoval nové informace sortimentu a nových produktech této firmy.

Co s odpady?
Je zakázáno odpad zkrmovat, postupně vám zakazují drtiče. Kam s ním? Tedy s tím odpadem. Také se dozvíte něco k třídění odpadů – těch kontejnerů na odpady začíná nějak přibývat. Uvědomili jsme si, že už pomalu nevíme, co do kterého máme nebo můžeme odhodit. Po přednášce většinou následovala veliká, bouřlivá, ale velmi užitečná diskuse. A jak se nám tyto vědomosti budou hodit i doma! Vždyť problémy s tříděním odpadu už začínají být i v našich domácnostech.

Vyjednávání, argumentace a asertivita
Návštěvnice konferencí se k této části programu chovají velmi obezřetně. Něco takového tu ještě nebylo. Dá se to vůbec využít v jídelně? Určitě ano. Vždyť paní vedoucí vyjednává stále: je pořád v jednom kole mezi dodavateli, personálem a nadřízenými. Stačí jedno nešikovné slovo a oheň je na střeše. Stačí nejeden netaktický postup a už má problém. Paní vedoucí musí být asertivní – jinak by její nervy (které i tak jsou z ocele) pochodovaly po kuchyni každý den. A o tom je závěrečná přednáška a na ni navazující školení.

Nové receptury k nahlédnutí
Všichni účastníci se mohou během konferencí prakticky seznámit s novými recepturami pro školní stravování. Všechny tři díly si tak můžete prohlédnout, prolistovat a zhodnotit ještě před tím, než si je u SPV objednáte.

Proč se zajímat o asertivitu a asertivní chování?
Lektorka závěrečného školení Iveta Jiříkovicová nám k tomuto tématu krátce napsala:
Asertivní chování nám pomáhá při řešení běžných situací, ve kterých se vyskytujeme každý den. Musíme se postavit před  nadřízeného, dodavatele, rodiče, žáka nebo před kolegu či podřízeného  a řešit a řešit a vysvětlovat  a vyjednávat a argumentovat.
Všechny situace, do kterých se dostáváme, můžeme řešit buď tak, že se stáváme zranitelnými díky nepřiměřeným emocionálním reakcím (pláčeme, vztekáme se, jsme agresivní …) a potom následuje např. nespavost, nebo neustálé vracení se ke stejnému problému. Asertivní jednání a chování  nás provede úskalími komunikace s naším okolím  tak, že nalezneme nové odpovědi na staré problémy. Podíváme se novýma očima na řešení situací, které musíte řešit vy sami a před které jste denně postaveni.
Můžeme se dovědět i něco „navíc“, co lze použít nejen v zaměstnání, ale i v soukromém životě.
Nalezneme třeba odpovědi na tyto nebo podobné otázky:

  • Co to vlastně je ta „asertivita“ , o které jsem někdy četla nebo slyšela?
  • Jaký způsob chování mi pomůže při řešení určité situace?

Někoho přemůže zvědavost: když se podobných kurzů, seminářů či školení zúčastňuje nadřízený, proč to nezkusit taky?

Zatím Vás zdravím a očekávám Vaše reakce a kritiky a podněty a …
Iveta Jiříkovicová

To tedy bylo o pár bodech programu Krajských konferencí. Zaujalo vás to? Doufám, že ano. Zajímavých bodů programu je ovšem mnohem více. V krátké době se vám z některé konference pokusíme přinést kompletní reportáž.
Tento týden  (od 15.10.) startuje šňůra konferencí v moravských městech. Pak budou mít konference přestávku a zpět do krajských měst v Čechách se vrátí po 6.11.2007. Rád se s vámi uvidíme.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Jůlie

    školení kuchařek
    Školení pro kuchařky je velmi dobrý nápad,určitě budu děvčata na toto školení posílat a půjdou rády,samy se chtějí něco nového přiučit.

  • Autor: Gábina

    Školení kuchařek
    Také mě zaujala informace o nadcházejícím školení kuchařek, myslím, že se pro naše zaměstnance připravuje velmi málo podobných akcí. Doba kterou na tyto akce volíte je také vybrána velmi rozumně, protože tak odpadnou starosti s chybějící sílou v kuchyni.