Přeskočit na obsah

Což takhle dát si salát!

Stížnosti na to, že děti nerady jedí zeleninu, jsou ve školním stravování evergreenem. Jídelny to zkoušejí různými způsoby. Zajímavou metodu vyzkoušeli v jídelně v Šenově: neobvyklé zeleninové saláty v jídelníčku, soutěže, motivace dětí. Přečtěte si, jak vše proběhlo, které saláty byly nejúspěšnější.

Autor: Marie Kučerová

Když se mi před Vánocemi dostala do ruky nová kuchařka salátů, vydaná v rámci programu Škola plná zdraví, napadlo mne, že by bylo dobré recepty nejen zařadit do jídelníčku dětí, ale také jim je náležitě prezentovat. Ke každé receptuře je zde připojen komentář odborníka na výživu, který nenásilnou formou dětem přiblíží význam použitých surovin.

Soutěž pro děti

Proto jsme pro děti vymysleli malou soutěž. Po dobu 5 týdnů byly zařazovány do jídelníčku nové saláty, na nástěnce v jídelně umisťovány komentáře z kuchařky a informace, které děti potřebovaly pro plnění soutěžních úkolů. Děti prvního stupně dostaly na úvod malou pohádku o vitamínech, kterou jsem si našla na stránkách Zdravé pětky. (je tam velké množství zajímavých materiálů o výživě, které lze při naší práci skvěle uplatnit).

Úkoly byly připraveny zvlášť pro žáky I. a II. stupně a přizpůsobeny jejich věku a schopnostem. Děti hledaly v jídelníčku názvy salátů, datum podávání a jejich složení. Malé děti pak měly nakreslit zeleninu nebo najít v pohádce jaký vitamín obsahuje, větší zase doplňovaly obsah minerálů nebo vitamínů a proč jsou pro nás důležité. Seznámily se například také s náhražkou masa ve formě Šmakouna.

 Zumba salát (těstovinový se zeleninou Sawai a Šmakounem)

Všechny informace potřebné pro splnění úkolů byly umístěny na nástěnce nebo u jídelníčku ve školní jídelně. Myslím, že i pro děti v družině to bylo zajímavé zpestření činnosti zvláště v době, kdy nás trápil smog a nemohly jít ven. Paní vychovatelky jim s plněním úkolů pomohly a tak malí soutěžící úkoly hravě zvládli.

Na závěr soutěže jsme zařadili místo polévky předkrm – kukuřičku Corn Star, kterou již strávníci měli možnost ochutnat dříve. Je to vítané zpestření, navíc je pokrm podáván v barevných reklamních kelímcích, které jsou pro ně lákavé. Děti tuto novinku přijímají celkem dobře a zase uděláme něco pro jejich zdraví.

Azraelova svačinka (celerový s okurkou a kysanou smetanou a koprem).

Poslední úkol je splněn, formuláře odevzdány, tedy přichází slíbená odměna od sponzora akce firmy Bonduelle. A kdo vyhrál? Přece všichni, kdo se účastnili a tak se dověděli důležité informace o tom, co je pro ně zdravé. Snad se nám podařilo aspoň upoutat pozornost strávníků na nové pokrmy a hlavně na prospěšnost zařazování vybraných druhů potravin do jídelníčku dospívajících dětí.

Dobré tipy na saláty

Některé ze salátů určitě nebyly připraveny naposledy, protože byly strávníky přijímány s velkou pochvalou. Také to je pro nás velkým vyznamenáním. Mezi saláty s největším ohlasem patřily

1. Krtečkova jasná volba (Coleslaw)
Složení: zelí bílé, kukuřice, mrkev, kysaná smetana, olivový olej, vinný ocet, cukr, sůl

2.Salát Kung – Fu
Složení: zelí čínské, směs zeleniny  Wok, olivový olej, vinný ocet, cukr,  sůl, zázvor


 

3. Mexičanova bašta 
Složení: zelí bílé, směs zeleniny Sombrero, olivový olej, vinný ocet, cukr, sůl


Proto se nebojme narušit stereotyp našich provozů novými recepty. Pokaždé to sice nevyjde, ale když nic nezkusíme, bude jídelníček pro strávníky za chvíli fádní a nezajímavý.
 
Srdečné díky patří především šikovným kuchařkám, které přes oslabení kolektivu nemocemi ochotně připravovaly saláty dle nových receptur a také pořídily fotodokumentaci hotových pokrmů.

Přeji vám všem hodně dobrých nápadů a hlavně radosti z každodenní nelehké práce. Přispíváme významnou měrou ke zdravému vývoji naší mladé generace, tak ať se nám práce daří a přináší dobrý pocit a spokojenost. A pokud máte náměty na další zajímavé akce, podělte se s ostatními o vaše zkušenosti a nápady.

Marie Kučerová, vedoucí ŠJ Šenov

Autor: Marie Kučerová

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: Pekařka

    Salátky
    Moc milý a úžasný počin zaměstnanců této školní jídelny. Blahopřeji a děkuji za malou inspiraci – opisovat ale nebudu, jen mě to malinko „nakoplo“ ke hledání vlastní cesty. Hezký den všem.

  • Autor: majka1

    klidně opisujte
    děkuji, klidně si recepty najděte v salátové kuchařce Bonduelle, určitě objevíte spoustu inspirace. Zdravím do Ostravy

  • Autor: Monik

    Pěkně
    Jste šikovní.

    U nás vedou saláty z čestvého zelí.
    K tomu přidáváme další suroviny, většinou též čerstvé. Cena vychází výborně. Chuť také.
    Hodně zdaru

  • Autor: kleopatra

    Pěkná akce
    Blahopřeji. Moc dobrý nápad – skvalá akce. Budu muset asi taky opisovat. Šikovná nápaditá vedoucí a báječný kolektiv kuchařek.

  • Autor: Jana S.

    saláty
    Z pohledu vystudovaného nutričního specialisty jsem velmi potěšena z činností, jakými se snažíte zařadit do jídelníčku zeleninu. Z výživového hlediska je zelenina velmi hodnotnou potravinou a v našem jídelníčku by se měla společně s ovocem objevovat každý den. Moc si cením vašich snah a zejména vaší uvědomělosti o správné výživě nejen dětí. Jen tak dál:-)