redakce portálu Jídelny.cz
Nedávno jsme zveřejnili článek o Týdnu zdraví ve ŠJ. V rámci tohoto týdne si žáci některých Zlínských škol vyslechli přednášku o výživě. Autorka přednášky paní Štěpánka Velecká z KHS Zlín s ní vystupuje na řadě škol a s námi se podělila o dojmy z těchto setkávání s dětmi.
Přednáška začíná historií, jak a kdy vznikly dětmi tolik oblíbené chipsy, hamburgery, hot dogy, kde vznikla první dieta, první fitnesscentra, kdy se objevila diagnóza mentální anorexie v příručkách lékařů atd.
Pro děti je nejvíce zajímavá a poutavá ta část přednášky, kdy si mají sestavit vlastní pyramidu a potom své pyramidy konzultovat a porovnávat. Ukazuje se, že spousta dětí má pyramidu obráceně, tedy špatný poměr ovoce, zeleniny, bílkovin, tuků atd. Zajímavou částí, která děti velmi baví a kdy se mohou samy aktivně zapojit, je počítání osobního Body mass indexu a následné hodnocení. Někteří chlapci ve sportovních třídách mají vyšší index, aniž by byli tlustí a měli více tuku. Paní Velecká jim vysvětluje, že je to tím, jak sportují, rostou jim svaly. Tedy ne tuky, ale svaly a to je v pořádku.
Další částí přednášky je povídání o Mentální anorexii a Bulimii, jejich příčiny, vznik a jak se toto onemocnění rozpozná a jak až může skončit. Přednáška je doprovázena fotkami modelek, které trpí těmito nemocemi. Jsou to fotky opravdu velmi odstrašující a hrůzné. Přednášející zdůrazňuje, že zde se snaží působit i na kluky, protože „každý by chtěl štíhlou a krásnou modelku“, což je důvodem pro holky začít s nějakou dietou, protože každá potom chce vypadat jako Twigy. Spousta dětí uvádí, že buď doma mají maminku nebo v okolí znají tetičku, která nějakou dietu drží.
Paní Velecká tvrdí, že stejně důležitý jako strava je i pravidelný pohyb. Každá kalorie navíc, každý prohřešek se dá vyběhat, vyplavat nebo vytancovat. A jak si můžete udržet stabilní hmotnost? Přečtěte si následující praktická doporučení:
- Jezte pomalu, odkládejte příbor během jídla.
- Vyvarujte se nevědomého pojídání stravy.
- Při jídle nedělejte nic jiného.
- Jezte vždy u stolu (jídelního).
- Nedojídejte za každou cenu.
- Potraviny nakupujte sytí, podle seznamu.
- Nenechávejte lákavá jídla na očích.
- Jezte minimálně 5x denně.
- Snažte se více a častěji chodit .
- Rozlišujte pocit hladu od chuti na sladké.
- Upravujte potraviny na malém množství tuku.
- Pitný režim.

Autorka přednášky má připravenou také ukázku takzvaného „odstrašujícího“ jídelníčku:
8.00 černý čaj s cukrem, mléko 200 ml, půl krajíce černého chleba s ramou a marmeládou, 200 ml vody
10.00 káva s cukrem a mlékem, 5 perníčků, 5 pařížských trubiček
12.00 polévka čočková 150 ml, kuřecí řízek 2 ks, brambory vařené, meruňkový kompot
14.00 kuřecí řízek 1 ks, 200 ml vody
14.30 káva s cukrem 150 ml s mlékem, 5 perníčků, 3 čokolád z bonboniéry, 200 ml vody
15.30 kuřecí řízek 1 ks
16.00 pomeranč
17.00 polévka čočková 150 ml, půl krajíce chleba, 5 ks vanil. rohlíčků
18.00 cukroví vánoční 5 ks, 200 ml vody
21.00 becherovka
A ukázku, jak by asi měl vypadat „správný“ jídelníček:
7.30 kukuřičné lupínky 150 g, 200 ml mléka
10.00 banán 1 ks, sýrový chlebíček, nápoj
12.30 polévka fazolová, špagety zapékané, sypané sýrem, míchaný salát, nápoj
15.00 grahamová bulka s pomazánkovým máslem, paprika 0,5 ks, nápoj
18.00 chleba 1 ks se sardinkovou pomazánkou, zelenina, 150 ml mléka
20.00 ořechy mix 30 g
V této části přednášky se mohou děti opět aktivně zapojit a sestavit si svůj jídelníček za ten den, který zkonzultují a vyhodnotí. Následně mají za úkol sestavit i jídelníček podle Zásad správného stravování:
- Správné stravování spojte s pohybovým režimem.
- Jezte pestrou stravu s převahou potravin rostlinného původu.
- Snězte denně minimálně 5 porcí ovoce a zeleniny.
- Vybírejte potraviny s nižším obsahem tuku.
- Dávejte přednost rybímu a drůbežímu libovému masu.
- Dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými.
- Pijte dostatek tekutin.
- Málo solte. S cukrem opatrně.
- Snídejte.
- Interval mezi jídlem ne déle jak 2-3 hodiny.
Paní Velecká zdůraznila, že dětem sice vštěpujeme, aby jedly v klidu a nespěchaly, na jídlo si udělaly čas, ale ve škole to mnohdy nejde. Krátké přestávky, přesuny ze třídy do třídy a ty lákavé školní bufety! Již v MŠ jsou děti při jídle povzbuzovány slovy „dělej, nebo budeš poslední“!
Závěr:
V rozhovorech s dětmi je také překvapením, velmi příjemným, že během týdne sportuje nebo alespoň má nějakou pohybovou aktivitu většina dětí, a to chlapců i děvčat. Přednášející kladně hodnotí dodržování pitného režimu ve školách, kdy žáci mají možnost pít i během vyučování, některé děti dokonce pijí obyčejnou vodu. Oceňuje také, že spousta dětí má ke snídani i nějaké ovoce. Některé děti mají v oblibě jen jeden druh ovoce nebo zeleniny, třeba banán a okurek, a ostatní ovoce i zeleninu odmítají.
Buďme rádi za tyto „malé“ úspěchy.
Monika Štachová je redaktorkou portálu Jídelny.cz
redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze