Přeskočit na obsah

„Dělej, nebo budeš poslední!“

Zdá se vám neuvěřitelné, že se děti aktivně zapojují do odborné přednášky? Baví se sestavováním jídelníčku, výpočtem BMI apod.? Že dospívající kluci vážně diskutují o zdravé výživě? Takové přednášky skutečně existují a my jsme si s jejich autorkou velmi příjemně popovídali.

Autor: Monika Štachová
redakce portálu Jídelny.cz

Nedávno jsme zveřejnili článek o Týdnu zdraví ve ŠJ. V rámci tohoto týdne si žáci některých Zlínských škol vyslechli přednášku o výživě. Autorka přednášky paní Štěpánka Velecká z KHS Zlín s ní vystupuje na řadě škol a s námi se podělila o dojmy z těchto setkávání s dětmi.

Přednáška začíná historií, jak a kdy vznikly dětmi tolik oblíbené chipsy, hamburgery, hot dogy, kde vznikla první dieta, první fitnesscentra, kdy se objevila diagnóza mentální anorexie v příručkách lékařů atd.
Pro děti je nejvíce zajímavá a poutavá ta část přednášky, kdy si mají sestavit vlastní pyramidu a potom své pyramidy konzultovat a porovnávat. Ukazuje se, že spousta dětí má pyramidu obráceně, tedy špatný poměr ovoce, zeleniny, bílkovin, tuků atd. Zajímavou částí, která děti velmi baví a kdy se mohou samy aktivně zapojit, je počítání osobního Body mass indexu a následné hodnocení. Někteří chlapci ve sportovních třídách mají vyšší index, aniž by byli tlustí a měli více tuku. Paní Velecká jim vysvětluje, že je to tím, jak sportují, rostou jim svaly. Tedy ne tuky, ale svaly a to je v pořádku.
Další částí přednášky je povídání o Mentální anorexii a Bulimii, jejich příčiny, vznik a jak se toto onemocnění rozpozná a jak až může skončit. Přednáška je doprovázena fotkami modelek, které trpí těmito nemocemi. Jsou to fotky opravdu velmi odstrašující a hrůzné. Přednášející zdůrazňuje, že zde se snaží působit i na kluky, protože „každý by chtěl štíhlou a krásnou modelku“, což je důvodem pro holky začít s nějakou dietou, protože každá potom chce vypadat jako Twigy. Spousta dětí uvádí, že buď doma mají maminku nebo v okolí znají tetičku, která nějakou dietu drží.
Paní Velecká tvrdí, že stejně důležitý jako strava je i pravidelný pohyb. Každá kalorie navíc, každý prohřešek se dá vyběhat, vyplavat nebo vytancovat. A jak si můžete udržet stabilní hmotnost? Přečtěte si následující praktická doporučení:

  1. Jezte pomalu, odkládejte příbor během jídla.
  2. Vyvarujte se nevědomého pojídání stravy.
  3. Při jídle nedělejte nic jiného.
  4. Jezte vždy u stolu (jídelního).
  5. Nedojídejte za každou cenu.
  6. Potraviny nakupujte sytí, podle seznamu.
  7. Nenechávejte lákavá jídla na očích.
  8. Jezte minimálně 5x denně.
  9. Snažte se více a častěji chodit .
  10. Rozlišujte pocit hladu od chuti na sladké.
  11. Upravujte potraviny na malém množství tuku.
  12. Pitný režim.

Autorka přednášky má připravenou také ukázku takzvaného „odstrašujícího“ jídelníčku:

 8.00  černý čaj s cukrem, mléko 200 ml, půl krajíce černého chleba s ramou a  marmeládou, 200 ml vody
10.00  káva s cukrem a mlékem, 5 perníčků, 5 pařížských trubiček
12.00  polévka čočková 150 ml, kuřecí řízek 2 ks, brambory vařené, meruňkový kompot
14.00  kuřecí řízek 1 ks, 200 ml vody
14.30  káva s cukrem 150 ml s mlékem, 5 perníčků, 3 čokolád z bonboniéry, 200 ml vody
15.30  kuřecí řízek 1 ks
16.00  pomeranč
17.00  polévka čočková 150 ml, půl krajíce chleba, 5 ks vanil. rohlíčků
18.00  cukroví vánoční 5 ks, 200 ml vody
21.00  becherovka

A ukázku, jak by asi měl vypadat „správný“ jídelníček:

 7.30   kukuřičné lupínky 150 g, 200 ml mléka
10.00  banán 1 ks, sýrový chlebíček, nápoj
12.30  polévka fazolová, špagety zapékané, sypané sýrem, míchaný salát, nápoj
15.00  grahamová bulka s pomazánkovým máslem, paprika 0,5 ks, nápoj
18.00  chleba 1 ks se sardinkovou pomazánkou, zelenina, 150 ml mléka
20.00  ořechy mix 30 g

V této části přednášky se mohou děti opět aktivně zapojit a sestavit si svůj jídelníček za ten den, který zkonzultují a vyhodnotí. Následně mají za úkol sestavit i jídelníček podle Zásad správného stravování:

  1. Správné stravování spojte s pohybovým režimem.
  2. Jezte pestrou stravu s převahou potravin rostlinného původu.
  3. Snězte denně minimálně 5 porcí ovoce a zeleniny.
  4. Vybírejte potraviny s nižším obsahem tuku.
  5. Dávejte přednost rybímu a drůbežímu libovému masu.
  6. Dávejte přednost rostlinným tukům před živočišnými.
  7. Pijte dostatek tekutin.
  8. Málo solte. S cukrem opatrně.
  9. Snídejte.
  10. Interval mezi jídlem ne déle jak 2-3 hodiny.


Paní Velecká zdůraznila, že dětem sice vštěpujeme, aby jedly v klidu a nespěchaly, na jídlo si udělaly čas, ale ve škole to mnohdy nejde. Krátké přestávky, přesuny ze třídy do třídy a ty lákavé školní bufety! Již v MŠ jsou děti při jídle povzbuzovány slovy „dělej, nebo budeš poslední“!

Závěr:
V rozhovorech s dětmi je také překvapením, velmi příjemným, že během týdne sportuje nebo alespoň má nějakou pohybovou aktivitu většina dětí, a to chlapců i děvčat. Přednášející kladně hodnotí dodržování pitného režimu ve školách, kdy žáci mají možnost pít i během vyučování, některé děti dokonce pijí obyčejnou vodu. Oceňuje také, že spousta dětí má ke snídani i nějaké ovoce. Některé děti mají v oblibě jen jeden druh ovoce nebo zeleniny, třeba banán a okurek, a ostatní ovoce i zeleninu odmítají.
Buďme rádi za tyto „malé“ úspěchy.


Monika Štachová je redaktorkou portálu Jídelny.cz

Autor: Monika Štachová
redakce portálu Jídelny.cz

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se