je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Jablko v našem životě
Jablko je jedním z nejopěvovanějších produktů přírody. Můžeme si o jablíčku zpívat písničky i povídat dětem pohádky. Ve filmových pohádkách se to jablky jen hemží a nechybějí nikdy na stolech, které se prohýbají hojností. Zaslouženě se toto ovoce prolíná uměním a dějinami. Figuruje rovněž už v počátcích křesťanského světa v rukou Adama a Evy.
Jablka v sadech
Než rozkvetou první růžové kvítky v předzvěsti jara a bohaté sklizně jablek, trvá to mladým stromkům až 5 let. Potom ze sebe stromy vydávají všechno dobré až po dobu 100 let. Jabloňové sady mají v naší zemi hlubokou tradici, od pradávna jsou jablka zdrojem obživy a zdravé stravy. Jsou oblíbená pro svou nenáročnost, dostupnost, vůni a lahodnost. Vyšlechtěna byla spousta odrůd jako např. voňavé a krásně zbarvené Idarety, Matčino jablko, Kmínové renety, Řehtáče soudkové, známé Jonathany, Golden Delicius a další.
Jablka pro zdraví každý den
Jablko vždy obstojí v konkurenci ovoce z dovozu, byť atraktivního. Jablka nám zevšedněla a často opomíjíme jejich význam pro naše zdraví. Obsahují celou řadu minerálních látek, jako je draslík, vápník, hořčík, dále širokou škálu vitamínů, především provitamín A, vitamín C a E. Z dlouhého výčtu blahodárných účinků můžeme zmínit dietetický význam pro vysoký obsah hrubé vlákniny a stravitelných jednoduchých cukrů. Obsahují pektin a mnoho důležitých enzymů, které pomáhají správnému trávení. Konzumace jablek chrání mozek proti vážným chorobám a působí jako přirozený prostředek proti revmatismu. Jablka jsou i dárcem významných antioxidantů a pomáhají snižovat riziko rakoviny. Je to také vhodná a příjemná pochoutka pro zdravé dásně a nízká kalorická hodnota jen podtrhuje význam těchto plodů.
Slavíme Den jablek
Historie tzv. Apple Day (21. říjen) sahá do Velké Británie, kde se „Den původních odrůd jablek“ spojoval s charitou, oslavami odlišnosti národů a přešel v kulturní festivaly. Oslavy Dne jablek se často spojují s týdnem boje proti rakovině 8. – 14. října a se Světovým dnem výživy, který je stanoven na 16. října. Tyto dny jsou provázeny různými akcemi, osvětou a ochutnávkami za účelem posílení povědomí lidí a jejich zdraví. Připomeňte i vašim strávníkům 21. října Den jablek – taková oslava jistě patří i do školních jídelen.
Den jablek v praxi školní jídelny
Informujte spolupracovníky, dejte hlavy dohromady a zapojte všechny ochotné a šikovné lidi kolem sebe. Určitě najdete podporu také ve vedení školy.
Den jablek lze pojmout jako společenskou, kulinářskou i kulturní záležitost. Zapojit se mohou rukodělné a výtvarné kroužky vaší školy, svá díla tematicky zaměřená mohou předvést na výstavě a výzdobě jídelny. V dílnách mohou žáci vyrobit mřížky na sušení ovoce. Dovědět na přednáškách něco víc o pěstování jabloní, odrůdách a škůdcích je jistě zajímavé i pro dospělé, nejen pro školáky. Na výstavku jablek může místní sadař dodat různé odrůdy těchto plodů. Zpestření soutěžemi o nejdelší slupku z jablka, nejzajímavější jablkový recept nebo soutěž o nejkrásnější plod lze celou akci oživit
Ochutnávejme jablka
Nedílnou součástí Dne jablek je ochutnávka různých receptů a pamlsků. Upevníme si tak zdraví a ještě si pochutnáme. V naší zemi jsou jablka běžnou a dostupnou surovinou. Využití tohoto ovoce je známé a rozsáhlé od pradávna, a tak máme i mnoho dobrých receptů. K oblíbeným moučníkům patří jablkový závin, chutná náramně ve všech variantách, ať je s ořechy nebo jen s voňavou skořicí. Jablečné džusy a mošty jsou lahodným nápojem, pyré a přesnídávky potěší jako rychlá a vydatná svačinka. Kompoty oceníme hlavně v zimním období, přestože tepelným zpracováním dochází ke ztrátám vitamínů. Mlsné jazýčky ocení i jablka v županu a vláčné piškotové řezy s nastrouhanými jablky. Skvělým zdrojem energie jsou sušené křížaly, které byly kdysi nejlepší (a často také jedinou) pochoutkou pro děti i na Vánoce.
Největším zážitkem je nicméně jistě čerstvě utržené jablko, ještě proteplené sluníčkem. Při prvním zakousnutí má člověk pocit, jako by zdraví přímo prýštilo z plodů. Příroda je velká umělkyně a o veškeré své bohatství se s námi dělí. Užívejme si té štědrosti a využijme jí i při práci.
Snad najdou Dny jablek své místo v našich školních jídelnách. Mohou se stát nejen zajímavou akcí pro vaše strávníky, ale upozorní i na činnost školní jídelny, která si pozornost jistě zaslouží. Budeme rádi, když nám pošlete fotografie z průběhu Dne jablek ve vaší jídelně a když se s námi v diskusi rozdělíte o vaše zkušenosti.
Alena Stará je spolupracovnice portálu Jídelny.cz
je spolupracovnice redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze
Autor: krupka
jablka
Téma jablko ve školním stravování vítáme i v naší jídelně ve školce kde pracuji.Pro tento den připravíme dětem pokrmy kde hlavní surovinou je jablko a paní učitelky formou hry budou dětem vysvětlovat co všechno nám konzumace tohoto ovoce přináší a v čem je lepší naše české jablko před dováženým např.tropickým ovocem.Děti si vyrobí křížaly,některé starší si připraví např.závin,nebo salát.Už teď se na to těšíme.
Autor: ANAJ
JABLKA V JÍDELNÁCH
taky jsem se rozhodla pro jablkový den v naší mš,připravili jsme aktuální jídelníček a samozřejmě se zapojí i paní učitelky s dětmi
Autor: anaj
jablka
V NAŠÍ MŠ PROBĚHL DEN JABLEK VELICE ÚSPĚŠNĚ.DO AKCE SE ZAPOJILI JAK RODIČE,TAK PANÍ UČITELKY S DĚTMI,A SAMOZŘEJMĚ I ŠKOLNÍ JÍDELNA.NA OBĚD JSME MĚLI JÁTRU S JABLKY A ANANASEM,RÝŽI,JABLKOVÝ DŽUS A NA ODPOLEDNÍ SVAČINKU JSME UPEKLI JABLKOVÝ ZÁVIN A DALI DĚTEM JABLKO.RODIČE PŘINESLI KŘÍŽALY,PŘESNIDÁVKU JABLEČNOU,DŽUS A PROBĚHLA OCHUTNÁVKA ZÁVINU,KOLÁČŮ A RÚZNÝCH DRUHŮ BUCHET Z JABLEK .
PANÍ UČITELKY S DĚTMI MALOVALI JABLÍČKA,VYSTŘIHOVALI A POVÍDALI SI O NICH.TOUTO CESTOU BYCH CHTĚLA VŠEM PODĚKOVAT,ŽE SE DO AKCE ZAPOJILI.
Autor: Anaj
Den jablek
Tak jako každý rok i letos u nás proběhne jablíčkový den,naplánovali jsme si ho na pondělí a všichni se už moc těšíme .