Přeskočit na obsah

Den jódu 6.3. – využijte příležitost

Stejně jako v minulých letech i v letošním roce najdete v kalendáři dny, které jsou věnovány jídlu, výživě, zdravému životnímu stylu. Jsou zaměřeny na zdánlivě obyčejné věci, jako jsou voda, jód, mléko, zdraví. Některé takové dny se připomínají celosvětové, jiné jen v některé zemi.

Autor: Redakce

Světový den v tuzemské jídelně
Lze například takový Den jódu nebo mléka nějak prakticky využít v běžné jídelně? Pokud jste pravidelnými čtenářkami portálu, jistě jste si všimli, že vás na tyto dny obvykle upozorňuje článkem, ve kterém se věnujeme tomu, jaké akce a kde v rámci daného dne proběhly. V některých jídelnách připraví zajímavý jídelníček, jinde i nástěnku, výstavku, nebo napíší v rámci tohoto dne na školní portál nebo do místních novin.

Využití v jídelnách
Mají akce spojené s takovým dny nějaký význam? Určitě ano! V první řadě jde o správné výživové návyky strávníků, vždyť i kvůli  tomu jsou tyto dny mezinárodními organizacemi vyhlašovány.
Druhý důvod, proč se takového dne zúčastnit, je na první pohled trochu skrytější, ale pro pracovníky jídelen může být velmi užitečný. Často si oprávněně stěžujete, že vaše práce v jídelně je vedením školy, strávníky, jejich rodiči i ostatními nedoceněná, braná jako samozřejmost, nebo dokonce přehlížená. Bohužel v dnešní době platí, že dělat svou práci dobře samo o sobě nestačí. O kom se nemluví, o tom se neví. Práce je jako všechno ostatní zboží, musíme se ji naučit správně propagovat.
Takové dny nabízejí jedinečnou příležitost upozornit v pozitivním smyslu na práci v jídelnách nejen své nadřízené, ale i širší veřejnost.

Které významné dny si připomínáme?

V březnu je to 6.3. Den jódu a 22.3. Světový den vody.
V dubnu 7.4. Světový den zdraví.
Čtvrté úterý v květnu Den mléka.
V říjnu 16.10. Světový den výživy.

6. březen – Den jódu
Jako nejbližší nás čeká šestý březen, Den jódu. Neváhejte a zkuste jej využít ve prospěch svých strávníků a ve prospěch Váš. Připomenete vašim strávníkům význam jódu pro jejich zdraví, ale také dostanete příležitost, aby o sobě dala vědět vaše jídelna.

Jdete do toho?

  • Jídlo: Zařaďte na 6.3 do vašeho jídelního lístku jídlo s vyšším obsahem jódu. Samozřejmě se nabízí zejména jídla z mořských ryb, ale jsou i další potraviny, v kterých má jód významnější zastoupení (např. mléko).
  • Nástěnka: Připravte ve vaší jídelně nástěnku s jódovou tematikou. Součástí tohoto článku je i text o jódu, který můžete samostatně vytisknout a na nástěnku umístit.
  • Výuka: Zajděte za ředitelem vaší školy a pokuste se domluvit i spolupráci ve výuce: připomenutí Dne jódu je ideální příležitostí k oživení výuky biologie, zeměpisu, chemie.
  • Rozhlas: Pokuste se připravit rozhlasovou relaci o Dni jódu do školního rozhlasu.
  • Obrázky: Možná váš nápad zaujme učitele kreslení: výstavka obrázků dětí na téma ryby pak může zkrášlit vaší jídelnu.
  • Anketa: Pokuste se od vašich strávníků získat informace, co si myslí o rybách. Připravte anketu, kde děti budou moci jídla zhodnotit. Získáte tak cenné informace pro přípravu další jódových obědů
  • Informujte: Informujte o Dnu jódu rodiče a i širší veřejnost. Napište o něm krátkou zprávu! Kam? Do školního časopisu, kde si ho přečtou rodiče, nebo do zpravodaje Klubu seniorů, kde si ho přečtou senioři, kteří se u vás stravují.
  • Noviny: Napište článek do místních novin, jistě vám ho rádi otisknou. To bude velmi pozitivní propagace vaší jídelny a výrazné upozornění na význam školního stravování.
  • Beseda: Budete-li mít vhodnou příležitost, můžete uspořádat pro učitele, žáky, rodiče a ostatní strávníky besedu o jódu, rybách, zdravé výživě s nějakým odborníkem

Informace o jódu, které můžete použít při vaší propagaci:

Co víme o jódu

Jód je nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy, které v buňkách regulují rychlost metabolismu (látkové přeměny). Velký nedostatek jódu způsobuje vážné zdravotní problémy. Mírnější nedostatek způsobuje např. potíže při učení a chápání, nesoustředěnost a zvýšenou únavnost.
Jód, podobně jako řada jiných zdravotně důležitých prvků, má určité optimální rozmezí denního příjmu. Je proto důležité, aby ho člověk neměl nedostatek, ale ani nadbytek. Ti, kteří si příliš libují v uzeninách, jedí hodně mléčných výrobků a zároveň užívají potravní doplňky, mohou mít naopak problémy s přebytkem jódu v těle.

Náš denní přísun jódu by proto měl odpovídat denní doporučené dávce, která činí:

Děti do 5 let

90 mikrogramů

Děti od 6 do 12 let

120 mikrogramů

Děti nad 12 let a dospělé

150 mikrogramů

Těhotné a kojící ženy

200 mikrogramů

Množství jódu v jednotlivých skupinách potravin

Jaké množství jódu se vyskytuje v jednotlivých potravinách? V projektu Studium expozičních zdrojů jódu v potravinách, který se zabýval stanovením obsahu jódu v jednotlivých potravinách, jsou uváděny mimo jiné tyto údaje:

Mořské ryby a výrobky z mořských ryb

Mořské ryby a výrobky z mořských ryb jsou z hlediska absolutní expozice nejdůležitějším zdrojem jódu z potravin.

Mléko a mléčné výrobky

Další významnou skupinou potravin s poměrně vysokým obsahem jódu je mléko a mléčné výrobky. Jako zdroj jódu je tato skupina potravin v našich podmínkách a s ohledem na jeho spotřebu a výživové zvyklosti v ČR mimořádně významná a nezastupitelná, zvláště pak pro ty skupiny populace, kde je doporučen zvýšený příjem jódu a zároveň je nutné ze zdravotních důvodů omezit příjem soli, tedy i jódované soli.

Nápoje

Velmi vysoký obsah jódu má Vincentka, jód dále obsahují Hanácká kyselka, Zaječická hořká a stolní voda Oasa, která je obohacována jódem.

V menším množství můžeme jód nalézt i v pekárenských a masných výrobcích, při jejíž výrobě se používá jódizovaná sůl.

Na internetu najdete i podrobnou tabulku obsahu jódu v jednotlivých potravinách podle tohoto výzkumu.


Další informace o jódu můžete najít například v těchto článcích:

http://www.zdrav.cz/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=5198
http://www.jidelny.cz/show.asp?id=672
http://www.jidelny.cz/show.asp?id=671
http://www.jidelny.cz/show.asp?id=381
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/milovnici-uzenin-a-mleka-jsou-ohrozeni-prebytkem-jodu/

Pojďme společně do toho, ať všechny školní jídelny svým strávníkům Den jódu připomenou. A připomenou se i veřejnosti, že existují, že vaří dobře a že myslí na zdraví svých strávníků. Portál Jídelny.cz se pokusí udělat této akci reklamu v celostátních sdělovacích prostředích a rád otiskne vaše články, které se této akce budou týkat.

Zúčastníte se? Hlasujte, prosím, v naší anketě. Děkujeme vám.

Autor: Redakce

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: kleopatra

    Den jódu
    Děkuji redakci za fajn nápad. Děláte pro jídelny opravdu užitečné věci. Věřím, že jste inspirovali spoustu vedoucích ŠJ.

  • Autor: Dáša

    A bez práce!
    Dobrý den,
    už vím, co budu mít na nástěnce!! A mám to bez práce! To se mi často nestává. Díky za vyčerpávající informace a nápady. Přimlouvám se za podobné zopakování. Díky

  • Autor: Laco

    Den jódu
    Kuchařky hned začly ódu,
    na moře a na přírodu,
    jak tělu je třeba jódu
    ze zdravotních důvodů.

    Měly těch řečí fůru,
    řek jsem všechno pro fyzkultúru
    na tu léčebnou kůru
    kupte jódovou tinktůru!

  • Autor: DanaJ

    Další zajímavý odkaz
    http://www.ordinace.cz/clanek/jod/