Mnoho jídelen trpí úbytkem strávníků a tak přemýšlí, jak tento trend zastavit nebo i zvrátit. Větší komunikace se zákazníky, i s potenciálními, s okolím, s občany v okolí, je jednou z možných cest. V některých městech jídelny pořádají den otevřených dveří, kam pozvou nejširší veřejnost, ta tak může nejen nahlédnout do nitra kuchyní, ale seznámit se i s jejich nabídkou, případně ochutnat.
Den otevřených dveří letos uspořádali již podruhé v Červeném Kostelci v Podkrkonoší. Zdejší školní jídelna vaří pro 3 kategorie dětských strávníků: pro 7-10 let průměrně 213 jídel, pro 11-14 let 158 jídel, pro 15 a více let 52 jídel. Dále vaří pro 77 cizích strávníků a pro asi 48 zaměstnanců. Jídla vyváží do dvou výdejen ZŠ.
Jídelna navázala na loňskou akci, o kterou byl velký zájem, ale snažila se vše uspořádat trochu jinak. Letos přišlo kolem 70 lidí a nebyli to jen rodiče současných dětských strávníků či budoucích prvňáčků, ostatně jejich zájem byl malý. Dorazili také zcela cizí lidé, z nichž někteří sem vážili cestu i z 10 km vzdáleného Náchoda. Všechny přivítala slavnostně vyzdobená jídelna – k tomu pomohla dlouholetá spolupráce se školními družinami.
Je libo na prohlídku?
Hlavním bodem programu byla prohlídka kuchyně. Průvodkyní byla osoba nejpovolanější – hlavní kuchařka červenokostelecké jídelny Libuše Kotyzová. Zájemcům představila stroje a vybavení, které se v jídelně používá. Ty nejsou jen větší a robustnější než lidé mají obvykle doma, často jsou i zcela jiné, např. konvektomaty. Prováděla od 15 do 18 hodin skupiny 6 až 8 lidí, ale někdy jenom dvojice. Omezené velikosti skupin někteří návštěvníci využili a velmi důkladně se na vše vyptali.
Pro mnohé kuchařky by tato role průvodkyně byla možná nová, stresující, znervózňovala by je, ale hlavní kuchařka jídelny v Červeném Kostelci si se svou novou úlohou snadno poradila.
Ochutnávka jídel
Pro návštěvníky byla připravena i výstava některých surovin, pracovnice jídelny se snažily návštěvníkům přiblížit nové i staronové druhy potravin jako např. bulgur, pohanku nebo jáhly. Potraviny získala jídelna od sponzorů jako dary. Zájemci mohli také ochutnat klasická i moderní jídla, která z těchto potravin jídelna připravuje: guláš, polévka dýňový krém, rajská omáčka s knedlíkem, bulgur s kuřecím masem, salát z červené řepy se smetanou, ovocný salát ze směsi jablek, pomerančů, hroznů a kiwi. Jako dezert byl připraven šlehaný tvaroh s jahodami nebo vídeňské řezy.
Jak uvádí vedoucí jídelny Jaroslava Majerová, požadované množství jídel se při takové akce odhaduje velmi těžko. Vycházeli přitom z loňské účasti, vše připravili v menších porcích a ze surovin, které dostali darem.
Další program
Přítomnosti hostů využily pracovnice jídelny k malé anketě, v níž zjišťovaly, jak se lidé o akci dozvěděli, co jim z nabídky pokrmů chutnalo, nebo co jim chybělo. Účastníci nejčastěji vyzdvihovali bulgur a salát z červené řepy. Protože má jídelna nafoceny pokrmy, které v běžném provozu podává, bylo součástí programu i promítání jejich fotek. Účastníci akce tak mohli vidět, jaké pokrmy jídelna strávníkům připravuje. Každý návštěvník si odnesl i malý dárek, který si vylosoval.
Propagace se nesmí opomenout
Jak ukazují zkušenosti z řady jídelen, základem úspěchu dne otevřených dveří je kvalitní propagace. První informace o akci v červenokostelecké jídelně poslali žákům školy prostřednictvím třídních učitelů. Měsíc předem byla pozvánka zveřejněna v městském zpravodaji. Upozornění byla zveřejněna rovněž na internetových stránkách školy i města. Protože jídelna vyváží asi třetinu obědů na dvě odloučená pracoviště – výdejny malých základních škol v okolí, pozvánky na den otevřených dveří visely i tam. Kromě toho vedoucí jídelny Jaroslava Majerová rozeslala pozvánky řadě lidí, s kterými je v kontaktu, mezi jinými i těm, kteří v jídelně dříve pracovali.
Zážitek pro bývalé zaměstnance jídelny
Mnozí z nich se zúčastnili dne otevřených dveří i vloni, a protože jídelna před deseti lety prošla rekonstrukcí, mohli tak letos posoudit změny, ke kterým díky rekonstrukci došlo. Oceňovali ulehčení práce, které současná techniky přináší, i příjemnější pracovní podmínky. Vždyť ještě před pár lety patřily k výbavě kuchařek například vysoké gumové boty. Za vymoženost, o které se nikomu dříve nesnilo, označili konvektomaty. A největší odměnou pro ně byla možnost se po čase sejít a popovídat si. Den otevřených dveří jim tak přinesl zážitky, na které budou dlouho vzpomínat.
Mezi účastníky Dne otevřených dveří byl i starosta města, vedení školy, v níž jídelna působí, a také pracovníci výdejen.
Akce přinesla nové zákazníky
Podle vedoucí Majerové tyto akce pořádají nejen proto, že jídelna se chce prezentovat nebo že to oceňuje vedení školy. Přínosem letošní akce například bylo, že se k odběru obědů přihlásilo několik nových zájemců, kteří tak rozšíří asi sedmdesátku cizích strávníků.
Podívat se, jak to při Dnu otevřených dveří v Červeném Kostelci vypadalo, můžete na stránkách jídelny i vy.
Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze