Dne 5. května 2014 se v naší školní jídelně konal, jako každý rok, Den otevřených dveří u příležitosti Dne Země. Pořádáme ho již několik let, abychom se tak více přiblížili našim zákazníkům a oni měli možnost vyzkoušet naše kuchařské umění a podívat se, v jakém prostředí se děti stravují. Důležitou součástí je i vzájemné poznávání, které velmi zlepšuje komunikaci.
Nezbytná je včasná informovanost veřejnosti o plánované akci v místním Zpravodaji, na našich webových stránkách a stránkách Městské části. Tiskneme letáčky, které dáváme na nástěnky všech škol a zároveň je rozdáváme v naší jídelně. Velmi důležité je předem zajistit potřebný počet ochotných zaměstnanců, aby akce proběhla bez potíží. Je potřeba uvaděč, průvodce zázemím, kuchařka nabízející ochutnávky, organizátor soutěží a nesmí se zapomínat na průběžný úklid a sklízení použitého nádobí. Zajistit musíme i drobné dárečky, jako odměnu pro soutěžící děti.
Každý rok se snažíme Den otevřených dveří oživit něčím novým. V minulých letech jsme například přizvali k účasti taneční kroužek, biofarmáře, obchodníky se zdravou výživou a zahraničními potravinami. Nikdy nezapomínáme na aktivity pro děti, a to jak v duchu sportovním (výkopy na bránu) i vzdělávacím (rozpoznávání druhů luštěnin, koření). Letos jsme akci pojali v duchu ochutnávek netradičních pokrmů, které jsme rodičům, dětem a široké veřejnosti připravili nejen my, ale pozvali jsme si na pomoc i firmy, které nám dodávají potraviny.
Letos jsme se zaměřili na zdravou výživu a způsob, jak nejlépe zdravé potraviny dětem podávat, aby pro ně byly přitažlivé a chutné. Firma LA Food připravila kuskus jako rizoto, zatímco firma ATC-Euro-Group kuskus na sladko s ovocem. Jako již pravidelně se Dne otevřených dveří zúčastnila i firma Tempovit, která nabídla ochutnávku 100% moštů a džusů a příchutí do mléka. Firmy byly velmi vstřícné a naše spolupráce se tím více upevnila. Měli jsme možnost poznat nové recepty a jídla ochutnat. Vzájemně jsme si vyměnili poznatky z praxe a doporučení, jak některá jídla vylepšit a na co se zaměřit, aby neztrácela nutriční hodnotu.
Návštěvníci využili i prohlídek zázemí kuchyně. Vždy jeden ze zaměstnanců zájemce provede po kuchyni, vysvětlí nutnost oddělených pracovišť, ukáže návštěvníkům moderní technologii. Letos jsme se mohli pochlubit multifunkčními pánvemi, které nám v rámci modernizace provozu zřizovatel pořídil. Velmi se také líbila nová jídelna pro družinové strávníky v patře jídelny, průvodce se snažil odpovědět na všechny otázky.
Firmy rozdávaly pestrou paletu receptů pro přípravu kuskusu, bulguru a dalších netradičních potravin. Zároveň jsme připravili výstavu potravin, které se v naší kuchyni používají, a jsou něčím zajímavé. Zákazníky seznamujeme s jejich použitím v kuchyni a snažíme se vysvětlit, proč je vhodné je zařazovat do jídelníčku. Například luštěninové mouky-hrachovou, cizrnovou, fazolovou, čočkovou, dále pohankové a jáhlové vločky a mnoho dalších. Nechyběla ani soutěž pro děti. Za malé odměny rozpoznávaly druhy koření a jejich úspěšnost byla až nečekaná.
Zájem o Den otevřených dveří u nás rok od roku stoupá. Přicházejí nejen věrní strávníci, ale i nové tváře. Rodiče dětí ze dvou mateřských a tří základních škol spolu se svými dětmi, zaměstnanci Městské části, škol a někdy zavítají i senioři. Ti všichni jsou našimi strávníky, těší nás jejich zájem a skutečnost, že sebou přivádí své přátele, rodinné příslušníky a známé.
Lidé přicházejí ze zvědavosti, ochutnávat, ale i si popovídat a odreagovat se od všedních každodenních starostí. Naší snahou je ukázat a přiblížit naši práci strávníkům i veřejnosti a vždy je to pro obě strany velkým přínosem.
Bc. Monika Veselá, vedoucí provozu školní jídelny Praha 22
Diskuze