Přeskočit na obsah

Den otevřených dveří ve školní jídelně v Žamberku

Školní jídelna v Žamberku uspořádala o pololetních prázdninách Den otevřených dveří. Akce mimořádného rozsahu přilákala množství návštěvníků z řad strávníků, jejich rodičů i občanů města a rozšířila kontakty mezi jídelnou, strávníky a veřejností.

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Jsou jídelny, které věnují své propagaci jen malé nebo nepatrné úsilí. Existují však takové, které propagaci věnují velkou pozornost, obratně přitom komunikují se strávníky, získávají tak přirozené spojence a v povědomí svého okolí mají nezastupitelné místo. Patří k nim i samostatná školní jídelna v Žamberku, šestitisícovém městečku v podhůří Orlických hor. Pololetních prázdnin zde využili k uspořádání Dne otevřených dveří, který mimo jiné připomněl 20. výročí založení této jídelny.

Celá akce byla po rozsáhlých a pečlivých přípravách zahájena v pátek 31.1.2014 krátce po 13. hodině přivítáním pozvaných hostů. Byli mezi nimi nejen představitelé města, které je zřizovatelem jídelny, a  zástupci dalších městských organizací, ale také bývalí zaměstnanci jídelny, zástupci spřátelených jídelen z okolí, dokonce i z Brna, reportéři z médií a zástupci dodavatelů.

Spolupráce města a jídelny

V úvodním projevu poděkovala ředitelka jídelny Marta Kacálková všem bývalým i současným zaměstnancům, kteří se zasloužili o mimořádnou kvalitu služeb, jež jídelna strávníkům poskytuje. Připomněla nejen 20. narozeniny jídelny, ale také 50 let od přijetí první vyhlášky školního stravování, kterou považujeme za začátek školního stravování v naší zemi.

Starosta města Žamberk Jiří Dytrt vyzdvihl výborné hospodářské výsledky jídelny a  uvážlivé hospodaření, které umožňuje pravidelně investovat do vybavení kuchyně i celé budovy. Uvedl, že díky zefektivnění chodu jídelny se výrazně snížil příspěvek města na její provoz, a poděkoval také zastupitelům, kteří chápou význam jídelny a  mají zájem o její další rozvoj. Pozvané hosty pozdravila i zástupkyně odboru školství KÚ Pardubického kraje Jarmila Jachová.

               

Jídelna nejen pro děti, ale i pro veřejnost

Kolem 14. hodiny byla jídelna otevřena pro nejširší veřejnost. Zájem byl velmi velký. Přišli někteří malí i velcí strávníci, také jejich rodiče, kteří měli zájem se podívat, kde se stravují jejich děti, dorazilo i mnoho občanů města, pro které jídelna představuje místo pro pořádání oslav a rodinných setkání. Návštěvníky přilákala možnost prohlédnout si všechny prostory jídelny, velký zájem byl o prodej zabijačkových specialit a  přitahovalo je i drobné pohoštění, nápoje a ochutnávka výrobků studené kuchyně, které připravili zaměstnanci jídelny.

   

  

Slavnostně vyzdobená jídelna praskala ve švech, návštěvníci spolu vstoje i vsedě diskutovali, bývalí zaměstnanci jídelny zjišťovali, co se v jídelně změnilo. Nejmenší děti zvědavě okukovaly prostory, kam za nějaký čas přijdou pro svůj první školní oběd, a mnozí rodiče poprvé v životě zkoušeli čokoládovou fontánu, o níž dosud slyšeli jen od svých dětí.

      

Výrobní prostory plné návštěvníků

Proud návštěvníků směřoval do výrobní a  skladovací části. Zajímala je přípravna masa, zeleniny, mohli ohodnotit příkladné vybavení kuchyně, čistotu a dodržování hygienických předpisů. Velkému zájmu se těšilo kuchyňské vybavení, protože konvektomaty a  tlakové pánve má doma jen málokdo. V každé místnosti byla jedna nebo dvě kuchařky, které zvědavcům podávaly výklad. Mnohé překvapilo množství potravin, které jídelna ročně zpracuje: jde např. o přibližně 1500 prasat, 5,5 tuny rýže, 10 tun těstovin nebo 37,5 tisíce vajec.

Z reakcí mnohých návštěvníků bylo vidět, jak jsou na městskou jídelnu hrdí a jak ji chápou jako skutečně svoji. Paní Marta Králová, která v jídelně pracovala jako kuchařka do roku 2008, řekla: „Změnilo se to tady hodně. Vedení, je tady nový skvělý kuchař, nové vybavení jídelny, kuchyně, všechno se zmodernizovalo, je to úžasné. Takové setkání má veliký význam, pro město, pro kuchyň, pro všechny, vždyť ta jídelna zásobuje půlku Žamberka. I my důchodci kuchaři se tady rádi scházíme.“

Rozhovor s ředitelkou Jídelny Martou Kacálkovou


Proč jste se rozhodla Den otevřených dveří uspořádat?

Původní záměr byl uspořádat to jako poděkování všem zaměstnancům, těm, kteří zde pracují a i těm, kteří zde pracovali dříve. Také to mělo být určitě zviditelnění jídelny a připomenutí 50 let školního stravování. A určitě bylo důvodem také to, že veřejnost měla zájem podívat se do prostor kuchyně, kam jindy veřejnost nesmí.

Jak se taková akce organizuje?

Přemýšlela jsem o tom už vloni, ale intenzivně jsem na tom začala pracovat před Vánocemi. Zabrat nám dala nejen vlastní příprava akce, ale i příprava almanachu. Máme v něm seznámení se současným provozem jídelny, historii naší budovy, seznam současných a bývalých zaměstnanců, část tvoří historické i nynější fotografie, máme tam i pár receptur oblíbených jídel vytvořených šéfkuchařem školní jídelny.

Jak jste dělala propagaci na tuto akci?

Náš Den otevřených dveří byl zveřejněn v kalendáři akcí města, vytiskla jsem také plakáty a poslala je do všech větších firem, které stravujeme. Jeden plakát jsme umístili v naší jídelně, jinak žádná větší propagace nebyla.

Kolik návštěvníků vám přišlo?

Zúčastnilo se celkem nezvykle velké množství lidí, odhadem okolo 600. Mimo veřejnosti, zástupců organizací a škol ve městě, vedení města a zastupitelů, se zde také setkali bývalí zaměstnanci jídelny, kteří se neviděli i několik let, takže bylo o čem povídat. Přítomnost takového množství návštěvníků a jejich zájem o dění u nás mně potěšil.

Ing. Pavel Ludvík je vedoucím redakce portálu Jídelny.cz

Autor: Ing. Pavel Ludvík

Diskuze

Pro přidání komentáře se nejprve přihlaste.

Přihlásit se
  • Autor: majka 1

    blahopřání
    Již 20 let všem v Žamberku vaří
    šikovní a pilní šéfkuchaři.
    Také jejich paní vedoucí
    má o prospěch dětí zájem horoucí.
    Proto jim dnes hlavně chceme přát,
    ať láska k práci je vždy znát.

    Do dalších let přejeme hodně spokojených strávníků a radost z práce a zdravíme ze Šenova

    • Autor: MartaK

      Ahojky Majko, díky za krásné veršované blahopřání. Veliký pozdrav do Šenova Marta a žamberský kolektiv

  • Autor: Radkaa

    výborná akce
    Výborná akce na zviditelnění školní jídelny. Spolupráce se zřizovatelem funguje zřejmě dokonale, můžeme jenom závidět. Nádherné fotky… Gratuluji paní vedoucí i všem kuchařkám a kuchařům k super akci, určitě vás to stálo hodně sil a nervů, ale výsledek stál za to.

    • Autor: MartaK

      Ahoj Radko, byla to opravdu vydařená akce, ale předcházelo tomu spousta práce. Díky za blahopřání Marta K.