„Nachystejte si 833 ml alkoholu a pomalu k němu přimíchejte 42 ml peroxidu vodíku. Přidejte 15 ml glycerolu a dolijte směs převařenou vodou do litru.“ Vzpomínáte si? Ano, takto se v březnu podomácku připravovaly dezinfekce na ruce. Na trhu nebyly k dostání. Ani roušky, ani respirátory.
Dnes je situace zcela jiná. Dezinfekce rukou je sice v boji proti koronaviru stále často používané preventivní opatření, ale v dezinfekčních přípravcích je velký výběr a je těžké zvolit ten vhodný. Zprávy z praxe potvrzují, že v boji proti virům se používají i výrobky nevhodné nebo zcela neúčinné.
Spotřebitel to dnes skutečně nemá snadné. Jako obrana proti koronaviru se prodávají výrobky založené na kyselině chlorné, která sice má antibakteriální účinek, obvykle však není určena na ruce a na viry nemá vliv. Podobně působí antibakteriální gely obsahující vodu – poskytují dobrou ochranu proti bakteriím, ale před viry nechrání. Prodávají se také přípravky s obsahem alkoholu, který koronavirus sice hubí, ale až od určité koncentrace, a ta je v nich nedostatečná.
Skutečnou obranu proti virům poskytují virucidní přípravky obsahující etanol (příp. jiné druhy alkoholu), ale v koncentraci kolem 70 % a výše. Aby to však pro spotřebitele bylo složitější, tak tyto účinné virucidní dezinfekce najdeme v některých katalozích a prodejních pultech i pod názvem „antibakteriální“. Není pak divu, že si pracovníci stravovacích provozů a strávníci dezinfikují ruce přípravky, které jsou nevhodné.
Na to, jaká je účinná dezinfekce rukou proti virům, kdy ji používat a jakou, jsme se zeptali MUDr. Věry Melicherčíkové, CSc., která je vedoucí Národní referenční laboratoře pro dezinfekci a sterilizaci ve Státním zdravotním ústavu.
Dezinfekce rukou proti koronaviru v praxi
Jaká by měla být vhodná dezinfekce v boji proti koronaviru?
Účinný přípravek proti koronaviru musí být virucidní, musí být určen na viry. Má obsahovat minimálně 70 % alkoholu, buď etylalkoholu nebo propanolu apod., nebo směsi různých alkoholů, ovšem to dost kůži vysušuje, dráždí. Na jaře, v přechodném období, se nad tím zavíraly oči, ale teď už všechny přípravky, které si můžete koupit, by měly mít udělané testy toxicity a dráždivosti, tzn. jestli pokožku nepoškozují. Platí neplést si dezinfekční přípravky na ruce s kosmetickými přípravky a léčivy, protože kosmetika vůbec nemusí působit. Na etiketě by mělo být uvedeno, že přípravek snižuje množství mikroorganismů o 99,99 %, to znamená, že dojde ke snížení počtu o 4–5 logaritmických řádů. Většina kosmetických přípravků k běžné hygieně má pouze 99,9 %, což v některých příkladech může stačit, ale v některých ne a pak jejich účinnost není valná. Pro preventivní použití to možná bude dostačující, ale pakliže by hrozil přenos na jiné lidi pomocí rukou, tak se musí použít přípravky, které mají vyšší účinnost.
Jak si prakticky ruce dezinfikovat?
Zdůraznila bych, že dezinfekce musí přijít na umyté a suché ruce, protože vlhkost na rukou zřeďuje alkohol v přípravku a snižuje jeho účinnost. Mělo by se použít 3–6 ml dezinfekčního roztoku nebo gelu, pro děti stačí 3 ml. Pak rozetřít po celých rukách, mezi prsty, kolem nehtů, palců a počkat 30 vteřin až 1 minutu. Dodavatelé na to mají celou řadu instruktivních letáků, obrázků. Když se na ně dítě bude denně koukat, tak to začne zkoušet a bude si ruce dezinfikovat správně.
Zmiňovala jste, že ruce musí být umyté.
Ano. Dezinfekci vždy až na umyté ruce, důkladně je umýt teplou vodou, mýdlem a osušit jednorázovým ručníkem. Domnívám se ale, že v řadě případů je použití dezinfekčních přípravků zbytečné. Určitě když se přijde z venku, nevíte, kam všude jste šahali, tak je dobře si ruce dezinfikovat, ale potom, když už jste v pracovním procesu, anebo děláte práci v jídelně, tak rozhodně si ruce častěji mýt vodou a mýdlem, usušit a už prostě nedezinfikovat. Dále by se dezinfekce měla ve zvýšené míře používat v ohniscích nákazy. Samozřejmě po skončení práce pokožku ošetřit regeneračním krémem, ale ne před dezinfekcí, to by mohlo dojít ke snížení účinnosti.
Nabídka dezinfekce na trhu a jak se v ní vyznat
Nabídka dezinfekce je dost nepřehledná. Čím to je?
Před dobou koronaviru panovala přísná pravidla pro označování dezinfekčních přípravků. Na jaře bylo pochopitelně dezinfekce málo a objevila se celá řada firem, které měly recepturu WHO na výrobu dezinfekčních alkoholových přípravků. Všichni se upoutali na to, že stačí mít 70 % alkohol, glycerín a peroxid vodíku a máme fantastickou dezinfekci na koronaviry. Mysleli si, že když do přípravku, který byl dříve uveden na trh jako kosmetický anebo jako osvěžující, přidají alkohol, tak určitě bude virucidní a určitě bude proti koronaviru. Ale tak to prostě není.
Tato benevolence skončila k 11. září 2020, takže v současné době už by všechny přípravky na trhu měly mít na etiketách uvedeno, že byly testovány podle norem pro hygienickou dezinfekci rukou, proti čemu jsou účinné a v jaké dávce.
Proti koronaviru se na trhu nabízejí například dezinfekce s chlórem.
Přípravky na bázi chlóru jsou určeny na dezinfekci ploch a povrchů, ne na ruce, a když se podíváte na etiketu, všude máte, že s nimi pracujete v rukavicích, to znamená, že na dezinfekci rukou nejsou určeny. Dříve jsme si například při epidemii hepatitidy typu A ruce máčeli v Chloraminu typu B, ale ten už se teď nevyrábí. Vyrábí se Chloramin T a ten je určený jen na plochy a povrchy, ale v žádném případě ne na pokožku a na kůži. Také se používají výrobky určené na porušenou kůži a sliznici, ale ty patří už do kategorie antiseptik a léčiv a mají úplně jiné parametry, než běžné dezinfekční přípravky určené na dezinfekci rukou.
Nu a jak se v nabídce dezinfekcí vyznat, co byste jídelnám doporučila?
Přípravky na dezinfekci rukou a na dezinfekci ploch a povrchů musí výrobce nebo dovozce uvést na trh jako biocidní látku podle zákona o biocidech č. 324/2016, jsou uvedeny ve veřejně přístupné databázi ECHA, v ní se však špatně hledá. Orientujte se na klasické firmy, které dodávají do zdravotnických zařízení a jídelen, protože vím, že celá řada z nich má celý sortiment pro kuchyně a zařízení, mají s tím velké úspěchy a jsem si jista, že jejich pracovníci chtějí dělat maximum proto, aby se onemocnění covid-19 zlikvidovalo.
Ing. Pavel Ludvík – vedoucí redakce portálu Jídelny.cz
Diskuze