Je začátek května a to znamená jedno, tým Jídelen.cz ukončil své putování po krajích českých a 25. dubna udělal finální tečku za letošními jarními Krajskými konferencemi.
Moc nás těší, že o tuto formu prezentací máte zájem – všem, kteří se zúčastnili moc děkujeme!
O to větší radost pak máme, když se najde i dobrovolník z vašich řad, který se akce nejen zúčastní, ale také má chuť napsat své dojmy a nebojí se o ně podělit. Tou dobrovolnicí byla vedoucí ŠJ při ZŠ v Dobřanech, paní Bc. Renáta Černá. Řádky, které budete číst níže jsou již z pera této odvážné účastnice.
Pojďte se i vy, takto zprostředkovaně, podívat na to, jaké byly letošní Krajské konference.
Jak to všechno začalo…
Ráno 18. dubna bylo v Plzni snad to nejhorší jarní počasí, které si umíte představit, foukalo, pršelo, byla pořádná zima. Ideální čas na strávení dopoledne v teple příjemného hotelu Angelo, nedaleko vlakového nádraží.
U vchodu vítá vedoucí a ostatní pracovnice veřejného stravování (pozvány byly nejen školní jídelny, ale i například domy seniorů) příjemná slečna, která kromě úsměvu rozdává i barevné kartičky s programem.
Hned na začátek nám byl představen nový tým Asociace školních jídelen (ASPOS), jehož úkolem a cílem bude v dalších měsících boj za školní jídelny v souvislosti s neutěšenou situací, ve které se teď nacházíme. Všichni v sále souhlasí s vizí, že jestli něco školní stravování potřebuje, tak je to účinné zastání. Nově složený tým z osobností jako je paní Packová a pan Bureš, jsou jistě zárukou.
Při svých jednáních potřebují mít velkou podporu, a proto jsme byli vyzvání k přihlášení do ASPOSU, tak aby bylo vidět, že nám to není a nebude jedno.
Workshopy aneb co všechno dovede v jídelně usnadnit práci
Po rozdělení do skupin jsme se postupně zúčastnili workshopů několika firem. V menších skupinkách jsme tak mohli vidět prezentace společností Firex a Hobart, Rational, AG Foods, Violife a Robot Coupé, Bidfood a VIS Plzeň. Věřím, že si každý našel to své a že alespoň jeden workshop byl pro každého účastníka zajímavý. Někdo potřebuje novou myčku, někomu by se hodil nový robot na výrobu pomazánek, konvektomat je vždy atraktivní a novinky v programech nám usnadňují práci.
Odborné přednášky, které na konferencích nesmí chybět
Po workshopech jsem se sešli opět v sále na společných přednáškách. Jedné se ujala ekonomka Lucie Hadačová (téma: Jak na efektivní řešení nedostatku financí). Bohužel její rady narážely u některých vedoucích na marnost, ne každý ředitel vrací jídelnou vydělané peníze zpět do jídelny. Možná se tím zrodilo další téma pro příští konference.
Další prezentaci přichystala Bc. Anna Packová (téma: Jak se vyvarovat nejčastějších chyb v zařazování surovin do spotřebního koše). Tato věčně mladá dáma se věnuje školnímu stravování již několik let a zasloužila se o mnoho dobrého. Její analýza spotřebního koše otevřela spoustu otázek. V současné době se chystá jeho změna, snad se právě postřehy paní Packové v něm zobrazí.
Když na konferencích o stravování, tak s výborným obědem
Samozřejmostí bylo skvělé občerstvení a velmi chutný oběd, který obstarala společnost Bidfood. Za mě určitě velký posun k lepšímu. Už žádné papírové či jedlé tácky, ale klasický talíř, na kterém cinkají příbory a na něm velmi chutná vepřová panenka welligton se zeleninou a pro ty, co ji mají rádi, byla připravena koprová omáčka s hovězím masem a knedlíkem. Tu já opravdu nemusím, ale podle reakcí ostatních byla výborná.
Pár slov závěrem
Již jsem byla na několika konferencích a velmi vnímám jejich posun, a to nejen v občerstvení. Do popředí se dostává velká vůle usnadnit práci všem ve společném stravování a zvýraznit důležitost školního stravování.
Konference jídelen jsou dobrým počinem. Jedna z mála akcí okolo školního stravování, která mě nikdy nenaštvala a nikdy jsem si po jejím skončení neřekla, že už nikdy nepůjdu. A hlavní bonus? Jsou zadarmo, což je až nepochopitelné, protože všichni víme, kolik společností se chce na školním stravování přiživit. Lidé kolem Jídelen.cz to však nejsou.
Diskuze